Az EU ellehetetlenítené további nagykövetségek áthelyezését Jeruzsálembe

Magyarország és Csehország nemmel szavazott.

EU képviselők megpróbáltak elfogadtatni egy olyan záradékot, amely nem teszi lehetővé azt, hogy a tagországok diplomáciai központot nyissanak az izraeli fővárosban. De a kezdeményezés egyelőre elbukott.

Az israelnationalnews.com szerint az EU nem nézte jó szemmel, hogy néhány európai ország gazdasági hivatalt nyitott Jeruzsálemben, ezért egyes magasrangú EU képviselők egy olyan dokumentumot akartak elfogadtatni, amely csak akkor tesz hasonló lépéseket lehetővé a tagországok számára, ha már közös EU-szintű döntés születik Jeruzsálem ügyében.

Ez Izrael számára azt jelentette volna, hogy nem tud a továbbiakban lobbizni az egyes EU országoknál.

A szavazáshoz az összes tagállam egyetértése szükséges lett volna, de Csehország és Magyarország nemmel szavazott.

Magyarország idén márciusban nyitott kereskedelmi hivatalt Nyugat-Jeruzsálemben. Csehország pedig tavaly novemberben nyitotta meg a Cseh Házat Jeruzsálemben, amelyben cseh képviselők is dolgoznak. Állítólag ez már az előkészítő lépése annak, hogy a nagykövetség is a zsidó állam fővárosába költözzön.

A Cseh köztársaság már 2017 decemberében elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, miután ugyanezt tette Donald Trump amerikai elnök.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp