A Sorsok Házával kapcsolatos véleménykülönbségek miatt lemondott a Magyar Zsidó Történeti Intézet igazgatója

Trükkös módon próbálták behúzni a Magyar Zsidó Történeti Intézet munkatársait a Sorsok Háza projektjébe. A történészek nagy része azonban ebbe nem akart belemenni.

Amikor tavaly novemberben megalakult az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által fenntartott Milton Friedman Egyetemen a Magyar Zsidó Történeti Intézet, az igazgató, Gecsényi Lajos arról beszélt egy pódiumbeszélgetésen, hogy az új intézet nem fog semmilyen módon kapcsolódni a szintén az EMIH-ez tartozó Sorsok Házához. Az igazgató ezt azzal indokolta, hogy két teljesen eltérő projektről van szó, és maximum abban látja a kapcsolatot, hogy a Sorsok Háza a jövőben esetleg felhasználhatja az intézet kutatási eredményeit.

Nem fog a Sorsok Házához kapcsolódni a zsidóság történetét kutató intézet – Kibic Magazin

Pódiumbeszélgetés keretében mutatták be a Milton Friedman Egyetem által létrehozott Magyar Zsidó Történeti Intézetet. Az intézet igazgatója elmondta, hogy elsősorban a kutatásra fognak koncentrálni, és a Mazsihisz és az EMIH közötti feszültség nem fogja befolyásolni a munkájukat. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által fenntartott Milton Friedman Egyetem egy új kutatóintézetet hozott létre Magyar Zsidó Történeti Intézet néven.

Ezzel szemben a Szombat most arról ír, hogy a Magyar Zsidó Történeti Intézet történészeit mégiscsak be akarták vonni a Sorsok Háza projektjébe, a hat történész közül négyen (Konrád Miklós, Novák Attila, Paksa Rudolf, Szécsényi András) azonban nem kívántak ebben részt venni. Az intézet másik két munkatársa, Veszprémy László Bernát és Zinner Tibor viszont igent mondtak a felkérésre. Az ebből adódott konfliktus miatt Gecsényi benyújtotta a lemondását.

A Szombat megkereste az üggyel kapcsolatban Gecsényit, aki elmondta, hogy a Sorsok Háza vezető kurátora, Yitzhak Mais izraeli történész június végén meghívta az intézet munkatársait, hogy részletesen tájékoztassa őket a projekt új koncepciójáról. A találkozó végén pedig azt kérte a történészektől, hogy egy következő alkalomra véleményezzék a látottakat. A fent említett négy munkatárs azonban jelezte az igazgató felé, hogy nem szeretnének véleményt alkotni a koncepcióról.

Schmidt Mária már nem vesz részt a Sorsok Háza kiállítás előkészítésében – Kibic Magazin

A kiállítás kidolgozását irányító bizottságot a Yad Vashem múzeum korábbi igazgatója vezeti, aki új koncepció mentén képzeli el az állandó kiállítást, írja a jpost.com. Schmidt Mária sokat vitatott nézetei elfogadhatatlanok voltak számos történész és a zsidó közösség egyes vezetői számára is, mivel egyenlőségjelet tett a náci bűnök és a kommunisták által elkövetett tettek között.

Gecsényi arról tájékoztatta a lapot, hogy a témában kialakult véleménykülönbségek végül is lemondásra késztették. Az egyetem rektorával és elnökével folytatott megbeszélések azonban meggyőzték arról, hogy ügyvezető igazgatóként továbbra is az intézet élén maradjon.

A Szombatnak nyilatkozó egyik névtelen forrás hangsúlyozta, hogy több történész leszögezte mielőtt csatlakozott volna a Magyar Zsidó Történeti Intézethez, hogy nem kíván a Sorsok Háza projektjével foglalkozni. Akkor ígéretet is kaptak erre. Gecsényi most a lap kérdésére válaszolva azt közölte ezzel kapcsolatban, hogy az intézet továbbra sem áll szervezeti kapcsolatban a Sorsok Háza projekt irányítóival.

(Szombat)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp