Ezentúl az észak-afrikai holokauszt-áldozatokért is fognak imádkozni

A jeruzsálemi Jad Vasem módosította a holokauszt áldozatainak emlékére mondandó imák szövegét, mivel eddig azokban kizárólag az európai zsidóságot említették.

Az izraeli Jad Vasem emlékközpont úgy döntött, hogy megváltoztatja a jom hásoá, a holokauszt emléknapja alkalmával elmondott imák szövegét, írja a Haaretz cikkére hivatkozva az Izraelinfo. A módosítás csupán annyit jelent, hogy az imákból kihúzták az Európa szót, így a szövegek ezentúl a diaszpóra összes zsidó holokauszt-áldozatára értendők lettek.

Líbiai zsidók hazatérése a Bergen-belseni koncentrációs táborból 1945-ben

A módosítást a Jad Vasem egy Líbiából származó holokauszt-túlélő unokájának kezdeményezésére végezte el. A középiskolás Jael Robinson idén májusban egy holokauszt megemlékezésen vett részt a Haifa közelében lévő Zichron Jákovban. Ott döbbent rá az imákat hallgatva arra, hogy azok nem szólnak semmit néhai nagyapja szenvedéseiről.

Robinson levelet írt a megemlékezés szervezőinek, amelyben kifejtette, hogy az imákban kizárólag az európai zsidóságról emlékeznek meg, viszont egy szóval sem említik az észak-afrikai zsidókat, akik bár közel sem olyan mértékben, de szintén szenvedtek a holokauszt idején. „Azt hittem mindenkire emlékezünk” – írta a középiskolás lány, akinek panasza egy alapítványon keresztül végül a Jad Vasemig is eljutott.

Az Jeruzsálemben található holokauszt emlékközpontban helyt adtak Robinson felvetésének, és az imák szövegének megváltoztatása mellett döntöttek. A módosítást követően az imákban már nem különböztetik meg az áldozatokat származási helyük szerint, így azok már az összes áldozatra értendők.

A II. világháborúban Franciaország német megszállásával és és az antiszemita Vichy-kormány megalakításával Marokkó, Algéria és Tunézia zsidósága sem volt biztonságban. V. Mohamed marokkói királynak ugyan sikerült megakadályoznia országa zsidó lakosságának elhurcolását, sok zsidó azonban így is atrocitások vagy kényszermunka áldozata lett. A fasiszta Olaszország uralma alatt élő líbiai zsidókat pedig Bergen-Belsenbe deportálták.

A II. világháború Észak-Afrika zsidóságát sem kímélte – Kibic Magazin

Kevésbé ismert, de a II. világháború során Franciaország elfoglalásával és az antiszemita Vichy-kormány megalakításával Marokkó, Algéria és Tunézia zsidósága is a náci rezsim áldozatává vált. Ráadásul a fasiszta Olaszország uralma alatt élő líbiai zsidók sem érezhették magukat biztonságban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp