A világ egyik legszebb búcsúdalának története

Dokumentumfilm készült Leonard Cohen és legnagyobb szerelme és múzsája, Marianne Ihlen kapcsolatáról. A film a ritka felvétek mellett Cohen eddig kevésbé ismert arcát is bemutatja.

1960-ban Leonard Cohen, egy alig ismert kanadai zsidó költő és regényíró a görögországi Ídra szigetére utazott némi inspirációt és olcsó lakhatást keresve. A szigeten akkor már éltek a helyi halászok között írók és művészek, akikkel Cohen összeismerkedett. Köztük volt egy fiatal norvég lány, Marianne Ihlen, aki gyermekével együtt lakott a szigeten, és hamarosan Cohen szerelme és múzsája lett.

Marianne Ihlen kisfiával és Leonard Cohen

Itt kezdődik a Marianne & Leonard: Words of Love című dokumentumfilm, amely Ihlen és Cohen kapcsolatát mutatja be az Ídrán töltött időszaktól kezdve egészen kettőjük néhány hónapon belül bekövetkezett haláláig. Ihlen inspirálta Cohen első két lemezének több dalát is, köztük a világ egyik legszebb búcsúdalát, a So Long, Marianne-t, amelyet Cohen kettőjük szakításáról írt. Bár 1967-ben szétváltak, a búcsú mégsem volt végleges, mivel életük végiéig barátságban maradtak.

A dokumentumfilmben eddig sosem látott képek, jelenetek kerülnek elő, de az utolsó éveiben a megfontolt, nyugodt művész imázsát sugárzó Cohen ezidáig kevésbé ismert arcát is megismerteti a nézőkkel. Cohen a ’70-es években ugyanis pont úgy viselkedett, mint minden rocksztár abban az időszakban. Az egyik felvételen például teljes LSD-mámorban ad koncertet Jeruzsálemben, és a fellépés kellős közepén valamiért elindul a színpad mögötti részbe borotválkozni.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp