Ungváry Krisztián távozik a Veritastól

Néhány hete derült ki, hogy Ungváry Krisztián történész, aki korábban élesen bírálta a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója, Szakály Sándor kijelentéseit a zsidósággal kapcsolatban, immár az intézetnél dolgozik.

Ungváry a 24.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy korábbi munkahelyét, az 1956-os Intézetet egy kormányrendelettel beolvasztották a Veritasba, és a kilenc munkatárs közül négyen, köztük Ungváry is átigazolt ide.

Akkor egy Facebook bejegyzésben jelentette be a változást, és azt mondta, hogy kipróbálja, hogy Veritas komolyan gondolja-e azt, ami a működési szabályzatában szerepel, miszerint a munkatársak szabadon nyilatkozhatnak és elmúlt másfél évszázad eseményeit torzítás-mentesen dolgozzák fel.

Úgy tűnik, hogy az együttműködés mégsem volt zökkenőmentes, mert a történész saját kezdeményezésére, közös megegyezéssel távozik a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár állományából.

A hírről a 24.hu számolt be, Ungváry pedig azt ígérte, hogy még a héten választ ad arra, mi a konkrét ok.

A történész a 24.hu-nak adott friss interjúban még nem úgy beszél, mint aki távozni készül az intézettől, ezért váratlan volt ez a fejlemény. Ungváry szerint egyébként a Veritast bizonyos szempontból ugyanúgy kezelték, mint az 1956-os Intézetet, ugyanúgy kész helyzet elé állították, mint őket…

„A munkatársak szintjén szerintem nem igazak azok a sajtóban megjelent állítások, hogy ez egy neohorthysta kiképzőműhely – még akkor sem, ha Szakály Sándor főigazgató bizonyos kijelentéseit teljesen védhetetlennek tartom”, mondta.

A 24.hu-nak adott interjúban továbbra is keményen fogalmazott a Fidesz politikájával kapcsolatban. Többek között azt nyilatkozta, hogy  a kormány tudományosnak álcázott történelemhamisítással igyekszik hitelesíteni politikai termékei, és hogy riasztónak tartja, hogy a Fidesz számára egy választási vereség a véget jelentheti. Ha ugyanis Orbán Viktor bukik és jön egy új legfőbb ügyész, akkor a jól dokumentálható gazdasági bűncselekmények százai miatt a komplett Fidesz-elit börtönben köthet ki.

Schmidt Mária tevékenységével kapcsolatban pedig azt javasolta, hogy a Terror Háza feliratot cseréljék Propagandagyárra, és ez alapján fizessék az intézményt vezető üzletasszonyt, lehetőleg magánforrásból.

 

Szakály Sándor szerint a zsidók nem szenvedtek el jogfosztást Horthy kormányzósága alatt – Kibic Magazin

A Veritas Intézet főigazgatója a kenderesi Horthy-emléknapon tartott előadást, ahol a zsidókérdés is szóba került. Szakály Sándor korábban a zsidók 1941-es kitoloncolását nevezte idegenrendészeti eljárásnak. Vasárnap Kenderesen a Horthy Miklós Emlékére Alapítvány és a helyi önkormányzat ökumenikus istentisztelettel, koszorúzással, fotókiállítással és konferenciával emlékezett meg a településen született kormányzóról.

 

Ungváry: „A magyar hatóságok tették áldozattá a hazai zsidóságot” – Kibic Magazin

A kormány emlékmű-állítási buzgalma mögött meghúzódó történelemhamisítása, illetve Szakály Sándor „idegenrendészeti akciónak” titulált nyilatkozata kapcsán beszél Ungváry Krisztián a magyar hatóság, a magyar kormány és a lakosság súlyos felelősségéről, és arról, hogy a holokauszt emlékév kapcsán a tettesek dimenzióját kellene végre ismertetni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp