Deborah Lipstadt: Orbán éltetése miért lényeges Izrael biztonsága szempontjából?

Az amerikai történész szerint képmutatás az izraeli kormány részéről, hogy miközben magát az antiszemitizmus elleni harc éllovasának hirdeti, jó kapcsolatot ápol olyan vezetőkkel, akik megpróbálják tisztára mosni országuk felelősségét a holokausztban.

Deborah Lipstadt jeruzsálemi látogatása alkalmából adott interjút a Times of Israelnek. Ebben a neves holokausztkutató azért kritizálja Benjemin Netanjahu kormányát, mert az túlságosan jóban van olyan Kelet-Európai államok vezetőivel, akik tisztára próbálják mosni országuk szerepét a zsidók szisztematikus megsemmisítésében a II. világháború idején. Az amerikai történész szerint Izrael nem nevezheti magát az antiszemitizmus elleni harc éllovasának, miközben a nacionalista magyar, lengyel és litván kormányfőket a keblére öleli reálpolitikai célok elérése miatt.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Jeruzsálemben 2018. július 19-én (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Lipstadt példának hozta Netanjahu Orbán Viktor magyar, illetve Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel való jó viszonyát, (bár utóbbival némileg megromlott ez a viszony). A történész úgy véli, hogy az izraeli kormány annak fejében, hogy Magyarország és Lengyelország kiállnak Izrael mellett különböző nemzetközi fórumokon elnézi ezeknek a vezetőknek a történelem átírását.

Az egyik ilyen eset Nentanjahu és Morawiecki közös nyilatkozata volt, amelyben Lipstadt szerint elbagatellizálták a lengyelek botrányos és többek szerint holokauszttagadó törvényét, amelyben a lengyelek holokausztban játszott szerepét próbálták elkenni. A történész kiemelte még az izraeli kormányfő 2017-es budapesti látogatását, amelyen Nentanjahu dicsérő szavakkal méltatta Orbán Viktort és figyelmen kívül hagyta, hogy a magyar kormány éppen antiszemita sztereotípiákkal játszadozik miközben Orbán Horthyt magasztalja.

Lipstadt az interjúban megjegyezte, hogy tisztában van azzal, hogy Nentanjahu legfontosabb feladata Izrael állampolgárainak biztonsága kell hogy legyen. „Orbán éltetése azonban miért lényeges Izrael biztonsága szempontjából?” – teszi fel a kérdést a történész, akinek a holokauszttagadó David Irvinggel való peréről Tagadás címmel forgattak filmet.

Deborah Lipstadt

Ezzel együtt Lipstadt megjegyezte, pozitív döntésnek tartja, hogy Izrael elutasítja a kapcsolatot az osztrák és német szélsőjobboldali pártok képviselőivel. Mivel mindkét pártot, az osztrák FPÖ-t és a német AfD-t is azzal vádolják, hogy nem tesznek eleget azért, hogy megszabaduljanak az antiszemitáktól a soraikban.

Lipstadt beszélt az Izrael bojkottját hirdető BDS mozgalomról is, amely Izraelt démonizálni próbáló tevékenysége antiszemitizmusnak számít. Ezzel együtt a történsz megjegyzi, hogy a bojkott támogatói közül nem feltétlenül mindenki a zsidók iránt érzett gyűlölete miatt áll a mozgalom mellé. Sokan azért csatlakoznak a BDS-hez, mert úgy gondolják, ez jó módja annak, hogy Izrael változtasson az emberi jogokkal ellentétes politikáján. Lipstadt egyébként nem gondolja, hogy a bojkott bármire is megoldás lehetne.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp