Meghalt Mengele emberkísérleteinek utolsó túlélője, Kor Mózes Éva

Az erdélyi magyar zsidó családból származó Mózes Éva a világ egyik legismertebb és legaktívabb, megbékélést hirdető holokauszttúlélője volt. Éves auschwitzi túrája során érte a halál.

Mózes Éva a Szilágyságban született. Alig múlt tízéves, amikor családjával együtt 1944-ben elhurcolták a szilágysomlyói gettóba, majd onnan Auschwitzba. Éva szüleit, valamint két nővérét hamarosan kivégezték, ő viszont ikertestvérével, Miriammal együtt túlélte a holokausztot. Ennek az volt az „ára”, hogy Josef Mengele, a láger főorvosa borzalmas emberkísérleteknek vetette alá őket, több mint ezer hasonló ikerpárral és más foglyokkal együtt.

Kor Mózes Éva

A haláltáborból testvérével együtt a kommunista Romániába kerültek vissza, ahol négy évig éltek egy életben maradt rokonuknál, majd sikerült kivándolniuk Izraelbe, ahol majdnem egy évtizedig volt törzsőrmester a hadseregben, hogy egy amerikai zsidó turistával szerelembe esve a hatvanas években az Egyesült Államokba költözzön.

Indiana államban telepedett le a férjével és csendben élt egészen addig, amíg egyszer egy interjút nem csináltak vele. Akkor az egész ország megismerte a nevét, ő pedig hátralévő életét annak szentelte, hogy a holokauszttal kapcsolatos emlékeit feltárja. Több könyvet is írt, és saját otthonában egy múzeumot is kialakított.

Azt vallotta, hogy a megbocsátásnak gyógyító ereje van, ennek jegyében 2015-ben találkozott egykori náci őrrel, Oskar Gröninggel, akivel még kezet is rázott. Minden évben ellátogatott Auschwitzba, rendszeresen idegenvezetést tartott a turisták számára. Éppen egy ilyen út során, Krakkóban érte a halál. 85 éves volt.

Halála előtti nap még posztolt a Twitteren Auschwitzcal kapcsolatban:

“El tudják hinni, hogy ma már Auschwitz mellett is ehetek csirke McNuggets-et? Ez csodálatos lett volna 75 évvel ezelőtt. Minden országban ugynolyan az ízük és nagyon finomak.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp