Meghalt Mengele emberkísérleteinek utolsó túlélője, Kor Mózes Éva

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az erdélyi magyar zsidó családból származó Mózes Éva a világ egyik legismertebb és legaktívabb, megbékélést hirdető holokauszttúlélője volt. Éves auschwitzi túrája során érte a halál.

Mózes Éva a Szilágyságban született. Alig múlt tízéves, amikor családjával együtt 1944-ben elhurcolták a szilágysomlyói gettóba, majd onnan Auschwitzba. Éva szüleit, valamint két nővérét hamarosan kivégezték, ő viszont ikertestvérével, Miriammal együtt túlélte a holokausztot. Ennek az volt az „ára”, hogy Josef Mengele, a láger főorvosa borzalmas emberkísérleteknek vetette alá őket, több mint ezer hasonló ikerpárral és más foglyokkal együtt.

Kor Mózes Éva

A haláltáborból testvérével együtt a kommunista Romániába kerültek vissza, ahol négy évig éltek egy életben maradt rokonuknál, majd sikerült kivándolniuk Izraelbe, ahol majdnem egy évtizedig volt törzsőrmester a hadseregben, hogy egy amerikai zsidó turistával szerelembe esve a hatvanas években az Egyesült Államokba költözzön.

Indiana államban telepedett le a férjével és csendben élt egészen addig, amíg egyszer egy interjút nem csináltak vele. Akkor az egész ország megismerte a nevét, ő pedig hátralévő életét annak szentelte, hogy a holokauszttal kapcsolatos emlékeit feltárja. Több könyvet is írt, és saját otthonában egy múzeumot is kialakított.

Azt vallotta, hogy a megbocsátásnak gyógyító ereje van, ennek jegyében 2015-ben találkozott egykori náci őrrel, Oskar Gröninggel, akivel még kezet is rázott. Minden évben ellátogatott Auschwitzba, rendszeresen idegenvezetést tartott a turisták számára. Éppen egy ilyen út során, Krakkóban érte a halál. 85 éves volt.

Halála előtti nap még posztolt a Twitteren Auschwitzcal kapcsolatban:

“El tudják hinni, hogy ma már Auschwitz mellett is ehetek csirke McNuggets-et? Ez csodálatos lett volna 75 évvel ezelőtt. Minden országban ugynolyan az ízük és nagyon finomak.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp