Soros György összefog a jobboldali millárdossal, hogy véget vessen a vég nélküli háborúnak

A sokat támadott milliárdos filantrópok egy új beavatkozás-ellenes agytrösztöt hoznának létre a világbéke elősegítésére.  A Boston Globe a modern amerikai politika történetének egyik legfontosabb partnerségének nevezte az összefogást.

Kevés furcsább párosítást lehetne elképzelni a frissen alapított Quincy Intézet mögött álló liberális Soros György és a libertárius milliárdos Charles Koch összefogásánál. Az intézet célja, hogy megállítsák a világszerte dúló háborúkat. A Boston Globe a modern amerikai politika történetének egyik legfontosabb partnerségének nevezte az összefogást.

Soros többek között Magyarországon is közutálatnak örvend a jobboldal körében, és gyakran válik céltáblájává antiszemita összeesküvés elméleteknek, jegyzi meg a Vox cikke. Koch ezzel szemben azért került a támadások kereszttüzébe, mert támogatja a Republikánus Pártot és ellenzi a klímapolitikát.

A Quincy Intézetet John Quincy Adams amerikai elnökről nevezték el, aki 1821-ben azt mondta egy beszédében: Amerika ne menjen külföldre azért, hogy démonokat pusztítson el. Az intézet szerint az amerikaiak letértek erről az útról, és ennek borzalmasak lettek a következményei mind humanitárius oldalról, mind Amerika nemzeti érdekei szempontjából.

Soros György és Charles Koch

Az intézet szeptemberben nyílik majd, Soros Nyílt Társadalom Alapítványa és Koch Charles Koch nevű alapítványa 500-500.000 dollárt adott az elindításához, és további donorok még 800.000 dollárt.

„Az USA külpolitikája minden amerikai védelmi szempontot nélkülöz mára, nem beszélve az emberiség méltóságáról és jogairól”, állítja az intézet a website-ján található nyilatkozatban. A cél, hogy az amerikai külpolitika elmozduljon a vég nélküli háborúktól egy olyan életerős diplomácia felé, amely elősegíti a nemzetközi békét.”

Quincy Institute

We’re better together. Who We Are When people support one another, there’s no limit to what we can do. We’re proud to be a part of the community, serving our friends and neighbors. What We Do Our doors are always open, and we’re always happy to talk about our programs and services.

Soros és Koch nem sok területen ért egyet egymással, de ebben igen. „Számomra a külpolitika az elmebaj egy formája”, mondta Charles Koch egy tévéműsorban még 2015-ben. „Elűzzük a diktátorokat, de nem teszünk a helyükre jobb vezetőket, csak felforgatjuk egy csomó ember életét, miközben vagyonokat költünk minderre és amerikai katonák életét áldozzuk fel. Mi ennek a cirkusznak az értelme?”

Ez az álláspont sokaknak nem tetszik sem az amerikai jobb-, sem a baloldalon. Soros is régóta kritizálja az amerikai militarizmust. „A vég nélküli háború egy láthatatlan ellenség ellen hatalmas kárt okoz a külföldi presztízsünknek és hatalmunknak, és a hazai nyílt társadalmunknak”, írta még 2006-ban a the Wall Street Journal-ben.

A filantróp milliárdosok tevékenységét gyakran éri kritika, ha nem költik bölcsen a pénzüket, de még akkor is, ha igen. A Stanford Egyetem politológusa, Rob Reich és Anand Giridharadas író szerint valójában nem a világ jobbítása a lényeg a jótékonysági tevékenységük során, hanem az, hogy így megúszhatják a kritikát és kevésbé lehet őket felelősségre vonni.

De még a szkeptikusok szerint is van egy vékony mezsgye, ahol a filantrópoknak nagy szerepük lehet. Reich szerint az olyan esetekben, amikor a kormányzati pozíciók nem támogatnak egy-egy fontos ügyet, és a külpolitika épp ilyen terület, az adófizetők pénzéből nem lehet változást elérni. Tehát ha van hely a filantróp milliárdosok cselekvése számára, az valami ilyesmi lehet a Vox cikke szerint, mint ahol most Soros és Koch közös nevezőre jutottak egymással.

Újabb Soros pénzek Magyarországon

A Quincy Alapítvány tevékenységétől függetlenül, de egy időben a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke, Patrick Gaspard a csütörtöki Népszavában megjelent cikkében jelentette be, hogy a Soros György által alapított hálózat 360 millió forintot adományoz a Summa Artium művészettámogató szervezetnek.

A Summa Artium 2003-ban, Budapesten jött létre “azzal a céllal, hogy a független művészek számára elérhetővé tegye a vállalati és magánszektorból érkező támogatásokat”. Patrick Gaspard a cikkben hangsúlyozza: nem kívánnak beleszólni abba, hogy ki és mi részesülhet a támogatásból.

Patrick Gaspard cikke szerint a Nyílt Társadalom Alapítványok nemcsak Magyarországon szeretnék támogatni a független művészi hangokat, hanem a világ minden táján. “Tudjuk: a művészet segíthet felerősíteni azoknak a hangját, akiket kirekesztenek.”

Summa Artium

A summa artium két jelentése: ‘a művészetek összessége’,illetve a ‘művészetek pénze’. Híd vagyunk az üzleti élet és a kulturális világ között.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp