Zsidózó irodalomtörténész hazafiasíthatja a Nemzeti alaptantervet

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Horthy-rajongó Takaró Mihályt bízhatta meg az Emmi azzal a feladattal, hogy a 2020-ban bevezetendő Nemzeti alaptanterv humán műveltségterületeket érintő részeiben jobban tükröződjön a hazafias szemlélet.

A kormánynak a Csépe Valéria által kidolgozott új Nemzeti alaptantervvel (NAT) korábban az volt az alapvető problémája, hogy „nem elég keresztény, nem elég hazafias, nem elég nemzeti. Összességében: túl független.” Ennek a csorbának a kiköszörülésére a hvg.hu információi szerint azonban megtalálhatták a megfelelő embert annak a Takaró Mihálynak a személyében, akinek már korábban olyan antiszemita és zsidók ellen uszító írók tantervbe emelését köszönhetjük, mint Wass Albert, Nyírő József, Szabó Dezső vagy éppen Sinka István.

Takaró Mihály irodalomtörténész átveszi a Németh László-díjat, amelyet „a gyerekek harmonikus személyiségformálásában kiemelkedő munkáért” kapott Kásler Miklós emberminisztertől pedagógus nap alkalmából 2018-ban (Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA)

A hvg.hu most arról ír, hogy Takarónak az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) van szerződése, amely a 2019. január 1. és augusztus 31. közötti időszakra szó. A megbízás tárgya hivatalosan „bizalmi jellegű szakértői feladatok, minisztériumi háttéranyagok szakértése, összefoglalók ellenőrzése, lektorálása, segédanyagok készítése”. 

A lap úgy értesült, hogy Takaró vezeti azt a munkacsoportot, amelynek feladata, hogy a NAT tervezetében a kormánypártok ízlésének megfelelően írja át „hazafiasabbra” a humán műveltségterületeket – főként a magyar irodalmat és történelmet – érintő részeket. Mindez azonban nem derül ki a kormany.hu-n is fellelhető szerződéslistából, ott csak annyit fűztek a megbízás fentebb idézet leírásához, hogy a munkáért Takaró havi 1,123 millió forintot kap.

A hvg.hu kereste az Emmi sajtóosztályát és Takaró Mihályt is az üggyel kapcsolatban, de előbbi nem válaszolt kérdéseikre, az irodalomtörténész pedig többszöri keresésre sem vette fel a telefont.

Takaró Mihály korábban már megkérdőjelezte Kertész Imre magyarságát, a Nyugatot „kis példányszámú zsidó lapocskának” hívta, Spiró Györgyöt pedig nehezére esett embernek nevezni. A hvg.hu úgy tudja, hogy az irodalomtörténész Kásler Miklós miniszter felkérésére vállalta el a feladatot. Kásler idén március 15. alkalmából ki is tüntette Takaró Mihályt, ami ellen a Mazsihisz közleményben tiltakozott, és a TEV is helytelenítette az irodalomtörténész nemzeti ünnepen történő elismerését.

Mazsihisz: Egy nemzeti ünnepen elég lenne egy antiszemita irodalmárt kitüntetni – Kibic Magazin

Március 15. alkalmából a kormány kitüntetett két olyan irodalmárt is, akik korábban többször tettek antiszemita és rasszista kijelentéseket. A Mazsihisz közleményben reagált a történtekre. „Döbrentei Kornél írói munkásságának antiszemita vonatkozásaiból bő válogatást kínál az internet.

Hogy miként fog sikerülni Takaróéknak a NAT hazafiasítása, az legkorábban idén ősszel derülhet majd ki. Akkora kell ugyanis az átdolgozással megbízott szakértőknek befejezniük a munkát.

Frissítés:

Az Emmi sajtóosztálya, miután többszöri megkeresést követően sem válaszolt a hvg.hu kérdéseire, a cikk megjelenése után helyreigazítást kért a laptól. Az Emmi állítása szerint ugyanis a cikkben szereplő Takaró Mihály nem áll szerződésben a minisztériummal. Azt azonban nem cáfolták, hogy az irodalomtörténész a NAT hazafiasításán dolgozna.

A fentebb idézett szerződéslistán a hvg.hu forrása szerint nem a zsidózó irodalomtörténész Takaró, hanem egy Takaró Mihály Károly nevű teológus lehet.

(hvg.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp