Zsidózó irodalomtörténész hazafiasíthatja a Nemzeti alaptantervet

A Horthy-rajongó Takaró Mihályt bízhatta meg az Emmi azzal a feladattal, hogy a 2020-ban bevezetendő Nemzeti alaptanterv humán műveltségterületeket érintő részeiben jobban tükröződjön a hazafias szemlélet.

A kormánynak a Csépe Valéria által kidolgozott új Nemzeti alaptantervvel (NAT) korábban az volt az alapvető problémája, hogy „nem elég keresztény, nem elég hazafias, nem elég nemzeti. Összességében: túl független.” Ennek a csorbának a kiköszörülésére a hvg.hu információi szerint azonban megtalálhatták a megfelelő embert annak a Takaró Mihálynak a személyében, akinek már korábban olyan antiszemita és zsidók ellen uszító írók tantervbe emelését köszönhetjük, mint Wass Albert, Nyírő József, Szabó Dezső vagy éppen Sinka István.

Takaró Mihály irodalomtörténész átveszi a Németh László-díjat, amelyet „a gyerekek harmonikus személyiségformálásában kiemelkedő munkáért” kapott Kásler Miklós emberminisztertől pedagógus nap alkalmából 2018-ban (Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA)

A hvg.hu most arról ír, hogy Takarónak az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) van szerződése, amely a 2019. január 1. és augusztus 31. közötti időszakra szó. A megbízás tárgya hivatalosan „bizalmi jellegű szakértői feladatok, minisztériumi háttéranyagok szakértése, összefoglalók ellenőrzése, lektorálása, segédanyagok készítése”. 

A lap úgy értesült, hogy Takaró vezeti azt a munkacsoportot, amelynek feladata, hogy a NAT tervezetében a kormánypártok ízlésének megfelelően írja át „hazafiasabbra” a humán műveltségterületeket – főként a magyar irodalmat és történelmet – érintő részeket. Mindez azonban nem derül ki a kormany.hu-n is fellelhető szerződéslistából, ott csak annyit fűztek a megbízás fentebb idézet leírásához, hogy a munkáért Takaró havi 1,123 millió forintot kap.

A hvg.hu kereste az Emmi sajtóosztályát és Takaró Mihályt is az üggyel kapcsolatban, de előbbi nem válaszolt kérdéseikre, az irodalomtörténész pedig többszöri keresésre sem vette fel a telefont.

Takaró Mihály korábban már megkérdőjelezte Kertész Imre magyarságát, a Nyugatot „kis példányszámú zsidó lapocskának” hívta, Spiró Györgyöt pedig nehezére esett embernek nevezni. A hvg.hu úgy tudja, hogy az irodalomtörténész Kásler Miklós miniszter felkérésére vállalta el a feladatot. Kásler idén március 15. alkalmából ki is tüntette Takaró Mihályt, ami ellen a Mazsihisz közleményben tiltakozott, és a TEV is helytelenítette az irodalomtörténész nemzeti ünnepen történő elismerését.

Mazsihisz: Egy nemzeti ünnepen elég lenne egy antiszemita irodalmárt kitüntetni – Kibic Magazin

Március 15. alkalmából a kormány kitüntetett két olyan irodalmárt is, akik korábban többször tettek antiszemita és rasszista kijelentéseket. A Mazsihisz közleményben reagált a történtekre. „Döbrentei Kornél írói munkásságának antiszemita vonatkozásaiból bő válogatást kínál az internet.

Hogy miként fog sikerülni Takaróéknak a NAT hazafiasítása, az legkorábban idén ősszel derülhet majd ki. Akkora kell ugyanis az átdolgozással megbízott szakértőknek befejezniük a munkát.

Frissítés:

Az Emmi sajtóosztálya, miután többszöri megkeresést követően sem válaszolt a hvg.hu kérdéseire, a cikk megjelenése után helyreigazítást kért a laptól. Az Emmi állítása szerint ugyanis a cikkben szereplő Takaró Mihály nem áll szerződésben a minisztériummal. Azt azonban nem cáfolták, hogy az irodalomtörténész a NAT hazafiasításán dolgozna.

A fentebb idézett szerződéslistán a hvg.hu forrása szerint nem a zsidózó irodalomtörténész Takaró, hanem egy Takaró Mihály Károly nevű teológus lehet.

(hvg.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp