Újabb zsidó tömegsírt fedeztek fel Romániában

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

2010-ben már feltártak egy olyan tömegsírt a román-moldáv határ közelében, ahol a jászvásári pogromban meggyilkolt zsidókat temettek el. Most ennek a sírnak a közelében újabb maradványokat találtak meg a régészek.

Kilenc évvel ezelőtt a Románia észak-keleti részén található Popricani közelében fedezték fel a 16 zsidó maradványait magában rejtő tömegsírt. A romániai holokauszt kutatásával foglalkozó Elie Wiesel Intézet akkor szemtanúkra hivatkozva megerősítette, hogy a sírban az 1941-es jászvásári pogrom áldozatai nyugszanak, és feltehetőleg több mint 100 zsidó felnőttet és gyermeket temethettek el a környéken.

Letartóztatott jászvásári zsidók a pogrom idején 1941 júniusában (Fotó: Yad Vashem)

A 2010-ben feltárt tömegsír közelében régészek most újabb sírhelyet találtak. Ebben 40 személy, köztük 12 – egyikük két éves körüli – gyermek maradványait fedezték fel.

A feltárt tömegsírtól nem messze található Jászvásáron zajlott le a zsidóság történetének egyik legvéresebb atrocitása, amelyben román katonák több mint 13 ezer zsidót gyilkoltak meg Ion Antonescu diktátor parancsára. A nácik „végső megoldását” megelőző jászvásári pogromot többen az európai zsidóság tömeges elpusztításának kezdeteként tartják számon.

(JTA)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp