Újabb zsidó tömegsírt fedeztek fel Romániában

2010-ben már feltártak egy olyan tömegsírt a román-moldáv határ közelében, ahol a jászvásári pogromban meggyilkolt zsidókat temettek el. Most ennek a sírnak a közelében újabb maradványokat találtak meg a régészek.

Kilenc évvel ezelőtt a Románia észak-keleti részén található Popricani közelében fedezték fel a 16 zsidó maradványait magában rejtő tömegsírt. A romániai holokauszt kutatásával foglalkozó Elie Wiesel Intézet akkor szemtanúkra hivatkozva megerősítette, hogy a sírban az 1941-es jászvásári pogrom áldozatai nyugszanak, és feltehetőleg több mint 100 zsidó felnőttet és gyermeket temethettek el a környéken.

Letartóztatott jászvásári zsidók a pogrom idején 1941 júniusában (Fotó: Yad Vashem)

A 2010-ben feltárt tömegsír közelében régészek most újabb sírhelyet találtak. Ebben 40 személy, köztük 12 – egyikük két éves körüli – gyermek maradványait fedezték fel.

A feltárt tömegsírtól nem messze található Jászvásáron zajlott le a zsidóság történetének egyik legvéresebb atrocitása, amelyben román katonák több mint 13 ezer zsidót gyilkoltak meg Ion Antonescu diktátor parancsára. A nácik „végső megoldását” megelőző jászvásári pogromot többen az európai zsidóság tömeges elpusztításának kezdeteként tartják számon.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp