63 botlatókövet helyeztek el Dunaszerdahelyen az elmúlt fél évben

A botlatókövek a városból 75 évvel ezelőtt elhurcolt zsidó polgárok egykori lakhelyeire emlékeztetnek. Idén, az elmúlt hónapokban a 75. évforduló alkalmából további 63 botlatókő került kihelyezésre a város 11 pontján, melyeket szombaton avattak fel.

„Ezekben az utcákban a lakosok 80-90%-a zsidó volt. Nem a  periférián laktak, hanem a centrumban, mert minden utca közel volt a zsinagógához” – jegyezte meg Kornfeld Tibor, amikor egy séta részeként mutatta be az elhunytak Dunaszerdahelyre érkező leszármazottainak, merrefelé laktak felmenőik . Hozzátette, a Sárga és Fehér kastélyok is egykor zsidó tulajdonban voltak, előbbi a Dukes és Herzog cég székhelyeként is funkcionált, utóbbi pedig a Wosner családhoz tartozott.

A botlatóköveket Gunter Demnig német szobrász helyezi ki Európa-szerte a második világháború zsidó áldozatainak emlékére, azok lakhelyei közelében. Tulajdonképpen 10×10 centiméteres macskakövekről van szó, melyeket egy réztábla borít, ezeken olvashatók a holokauszt áldozatainak adatai, akiknek emlékét szolgálja az adott kő.

A művészben a 90-es évek elején fogalmazódott meg a botlatókövek projektje egy kölni művészi akció kapcsán. 1994-re készítette el az első 250 botlatókövet, melyet a kölni evangélikus templomban, az Antoniterkirchében mutatott be. A következő év januárjában helyezte ki a városban az első követ, mivel azonban erre engedély nélkül került sor, eljárást indítottak ellene. 1996-ban a berlini Kreuzberg városrészben helyezett ki ugyancsak engedély nélkül 51 követ, 1997-től viszont már hatósági engedélyekkel rakja le őket számos európai város sétálóutcáiban. Jelenleg 24 országban mintegy 70 ezer ilyen botlatókő található.

A teljes cikk itt olvasható:

„Kilenc gyerekükkel tették fel őket a vagonokba” – újabb botlatóköveket helyeztek ki Dunaszerdahelyen

Fotók: Paraméter – További felvételekért kattints! A botlatókövek a városból 75 évvel ezelőtt elhurcolt zsidó polgárok egykori lakhelyeire emlékeztetnek. Idén, az elmúlt hónapokban a 75. évforduló alkalmából további 63 botlatókő került kihelyezésre a város 11 pontján, melyeket szombaton avattak fel. Kornfeld Tibor egy séta részeként mutatta be az elhunytak Dunaszerdahelyre érkező leszármazottainak, merrefelé laktak felmenőik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp