Arcot adni a holokausztnak: több mint tízezer gyermekáldozatot nyomoztak le

A Saul Gyermekei emlékprogram célja, hogy 2024-ig elérjék a százezres számot. A szervezők továbbra is várják a magyar gyermekáldozatokkal kapcsolatos információkat, dokumentumokat, fotókat!

A Saul Gyermekei emlékprogram a holokauszt magyarországi gyermekáldozatait kutatja fel. Céljuk, hogy 2024-ig, a holokauszt 80. évfordulójáig a lehető legtöbb gyermekáldozatot felkutassák. Az első év eredményeiről június 30-án számoltak be az Emlékprogram képviselői a Goldmark teremben.

“Összesen százezer magyar csecsemő, bölcsődés, óvodás, kisiskolás és tinédzser után nyomozunk. Az elmúlt évben már több mint tízezer Magyarországon megölt, vagy a náci táborokba deportált áldozattal kapcsolatban találtunk dokumentumokat, adatokat.” – összegezte az első év eredményeit Vági Zoltán, a film és az Emlékprogram történész szakértője.

A gyermekeket deportálták és túlnyomó többségüket az országhatáron túlra vitték. Az ő sorsukat szeretnék rekonstruálni és összegyűjteni a neveiket.

Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár főigazgatója elmondta, hogy egy év alatt közel ezer gyerekáldozattal kapcsolatban jelentkeztek náluk. „Egykori szemtanúk és barátok, túlélők és családtagok juttatták el hozzánk a meggyilkolt gyermekek történeteit, a megmaradt dokumentumokat, fényképeket. ” – mondta az intézmény vezetője.

Toronyi Zsuzsanna bemutatta a gyermekáldozatok sorsát megörökítő kétnyelvű honlapon (saulgyermekei.hu) található áldozati profilokat, kisfilmeket, tematikus anyagokat.

A Saul Gyermekei Emlékprogram munkáját már eddig is számos külföldi (holland, brit, amerikai, német, szlovák, lengyel stb) partnerintézmény segítette közreműködésével. A kutatást többek között az Európai Unió és Németország Külügyminisztériuma támogatta. Az Emlékprogram továbbra is várja a magyar gyermekáldozatokkal kapcsolatos információkat, dokumentumokat, fotókat.

A gyermekeket a saulgyermekei.hu és a milev.hu honlapokról letölthető adatlapokon lehet bejelenteni.

Saul gyermekei

A holokauszt során több mint 100 000 magyar zsidó gyermeket öltek meg. A Saul Gyermekei Emlékprogram célja, hogy összegyűjtse e gyermekáldozatok nevét és méltóképpen megörökítse sorsukat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp