A zsidó cirkusz-király, aki puszta kézzel hajlította meg a vasat

Zishe Breitbart-ot a modern Sámsonként is emlegették, és a világ minden táján fellépett váratlan és korai haláláig. A Maccabi Berlin sportszövetség elnöke szerint Breitbart a zsidó reneszánsz szimbóluma volt. Sosem szégyellte a zsidóságát, a cionista nézeteit.

A zsidó kultúra mindig is nagyobb hangsúlyt fektetett az észre, mint az izmokra, és a tanulás fontosabb volt a testmozgásnál. Zsidók sok területen értek el kimagasló eredményt, de a sportban talán a legkevésbé. Persze azért akadnak zsidó sportsztárok, mint amilyen a bokszoló Daniel Mendoza, vagy a baseball játékos Sandy Koufax, az amerikai úszó Mark Spitz vagy az orosz tornász Jelena Susunova, aki számos olimpiai érmet nyert, de ne feledkezzünk meg például a magyar Keleti Ágnesről, sokszoros olimpiai bajnokunkról sem.

És akkor ott van még Sigmund Zishe Breitbart, a modern kor Sámsonja. Breitbart 1883 körül született Lengyelországban egy szegény családban. Az apja kovácsként dolgozott, és a fiú is az ő útját követte, ám a vásárlók legnagyobb ámulatára Zishe képes volt a vasat puszta kézzel meghajlítani, írja a blog.nli.org.il.

Breitbart vasat hajlít

A szülőhelye cári uralom alatt állt, amikor kitört az első világháború, és Breitbart besorozták az orosz hadseregbe, de aztán német hadifogságba esett. Ezt szerencsésen túlélte, és kiszabadult, majd csatlakozott egy német vándorcirkuszhoz. Itt vette fel a Siegmund nevet, és számos helyen fellépett Németországban, majd más európai országban, sőt végül Amerikába is eljutott. Lópatkókat egyenesített ki, vasat hajlított, láncokat tört szét a fogával, valamint sokféle és szokatlan súlyokat emelt a magasba – például egy utasokkal teli vagont, vagy máskor egy elefántot.

Végül Németországban telepedett le, és egy rabbi lányát vett el, majd egy fia is született. Egyszemélyes show-jával járta Kelet-Európát, és az itteni zsidók körében Vasemberként, a Világ legerősebb embereként illetve a Modern Sámsonként vált híressé.

Lengyelországban poszterek hirdették a nevét és a mutatványait, és ettől változni kezdett a zsidók nemzeti imázsa is. A két világháború között a zsidók minden korábbi időszaknak erőteljesebben integrálódtak a gazdasági életbe, és ezek a hirdetések a zsidó erőt propagálták.

A Maccabi Berlin sportszövetség elnöke szerint Breitbart a zsidó reneszánsz szimbóluma volt. Sosem szégyellte a zsidóságát, a cionista nézeteit. Vannak, akik szerint Palesztinába is ellátogatott, de erre nincs hiteles bizonyíték. A pletykák inkább azt erősítik, hogy még a Közel-Keletre is eljutott a híre.

Breitbart karrierje 6 évvel egy tragikus munkabaleset után tört ketté. Amikor puszta kézzel átnyomott egy szöget egy vastag ónlemezen, egy rozsdás szög beleállt a térdébe. Vérmérgezést kapott. Ekkoriban még nem ismerték az antibiotikumokat, így 8 hétig küzdött a fertőzéssel, tíz operáción esett át, levágták mindkét lábát. 1925 szeptember 29-én halt meg végül. Az Adass Yisroel nevű temetőben nyugszik Berlinben.

Már lehet jegyet venni a budapesti Maccabi Játékok nyitóünnepségére – Kibic Magazin

A 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségét július 30-án, az MTK Budapest Új Hidegkuti Nándor Stadionjában rendezik. Tegnap óta online felületen lehet megvenni a jegyeket! A nyitóünnepség 20 óra 30 perckor kezdődik majd, időtartama körülbelül három óra lesz. A stadion befogadóképessége a rendezvényre 5000 fő.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp