Új honlapot indított az egyéves Saul Gyermekei Emlékprogram

A Saul Gyermekei Emlékprogram első egy évéről tartottak beszámolót a projekt létrehozói. A 100 ezer gyermekáldozatból már több mint 10 ezerről van valamilyen adat a kutatók kezében.

Vasárnap tartották a Saul Gyermekei Emlékprogram első éves működési eredményeinek és új weblapjának bemutatóját a Goldmark teremben, írja a bzsh.hu. Az egy éve indult program célja felkutatni és bemutatni a sorsát, „arcot adni” annak a 100 ezer magyarországi zsidó gyermeknek, akiket a holokauszt idején meggyilkoltak Magyarországon vagy Európa más országában. A Saul Gyermekei Emlékprogram az Oscar-díjas Saul fia című film alkotóinak és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár közös projektje.

A holokauszt gyermekáldozatait kutatnák fel a Saul fia készítői – Kibic Magazin

A holokauszt magyarországi gyermekáldozatait felkutató programot indítanak a Saul fia című Oscar-díjas film alkotói és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár. A program szervezői azok jelentkezését várják, akik a gyermekáldozatokról valamilyen információval tudnak szolgálni.

Az elmúlt időszakban a program szakemberei, Vági Zoltán történész és Toronyi Zsuzsanna, Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója  a német külügyminisztérium anyagi támogatásával azonosítottak 400 olyan munka- és haláltábort, ahová magyar állampolgárokat szállítottak. A kutatás során több száz transzportra bukkantak a történészek, és rengeteg archívummal és emlékhellyel léptek kapcsolatba. A program sikeréhez az Európai Unió támogatását is megszerezték.

Vági Zoltán az ATV Start Plusz című műsorában elmondta, hogy a 100 ezer gyermekáldozat közül már több mint 10 ezerről birtokában vannak valamilyen adatnak, nyomnak, vagy sok esetben már végeredménnyel is rendelkeznek a kutatók. Az eredményeket a projekt új, Saul gyermekei ellenevésű weboldalán lehet követni. 

A honlapon már több áldozat profilja is elérhetővé vált, de videók és tematikus anyagok is megtalálhatók az oldalon. Csakúgy, mint az a bejelentőlap, amely segítségével már nagyjábó l1000 gyermekáldozat adatai érkeztek be a program kutatóihoz.

Az adatlapon túl a kutatók több ország levéltáraiból, dokumentációs központjaiból, múzeumaiból gyűjtenek anyagot. Vági szerint kénytelenek globális módon gondolkodni a kutatómunka során, mivel a magyarországi iratanyag szétszóródott, ráadásul nem csak Európában, de sok esetben Amerikában is keresniük kell.

A műsorban Nemes Jeles László rendező, a program fővédnöke arról beszélt, hogy elég megnézni a honlapra már feltöltött gyerekarcok közül csak egyet ahhoz, hogy érzékelhető legyen a program jelentősége. Ugyanis már egyetlen tekintetet is elég megrázó tud lenni, hiszen látható benne az elvett jövő.

A Saul Gyermekei Emlékprogram létrehozói azt szeretnék elérni, hogy 2024-ig, a holokauszt 80. évfordulójáig a lehető legtöbb gyermekáldozatot felkutassák.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp