Rendőr lőtt le egy etióp származású izraeli fiatalt

Az izraeli rendőr azért lőtt, mert közvetlen életveszélyben érezte magát. A szemtanúk szerint azonban nem állt fenn vészhelyzet. 

Utakat lezárva tüntetett hétfőn több száz etióp származású izraeli fiatal egy 19 éves társuk vasárnap esti lelövése miatt. Az izraeli etióp zsidók közössége azért tiltakozik a rendőri brutalitás ellen, mert úgy vélik, a biztonságiak évek óta rasszista és megbélyegző módon bánnak az Etiópiából származó, sötétebb bőrű fiatalokkal.

Etióp származású izraeli fiatalt demonstrálnak Haifa Kirját Hajim nevű elővárosában

Vasárnap este egy civil ruhás, szolgálaton kívüli rendőr agyonlőtte Haifa Kirját Hajim nevű elővárosában a 19 éves Solomon Tekát. A rendőr elmondása szerint egy utcai csetepatét próbált felszámolni, amikor három fiatal köveket kezdett dobálni felé, és ezért lőtt.

A rendőr védekezése szerint közvetlen életveszélyben érezte magát a köveket dobáló fiatalok miatt, és ezért használt éles lövedéket, amellyel a földet célozta meg. A szemtanúk szerint viszont valójában nem állt fenn vészhelyzet.

A rendőrség belső nyomozóosztálya kivizsgálja, hogy a rendfenntartó jogszerűen járt-e el, és elrendelte 15 napos házi őrizetét. Gilád Erdán belbiztonsági miniszter azt ígérte, hogy átlátható lesz a nyomozás minden lépése.

Januárban Tel-Avivtól délre, Bat Jamban lőttek le a rendőrök egy huszonnégy éves etióp származású fiatalt, aki a rendfenntartók szerint késsel fenyegetett egy rendőrt. Az eset akkor a rendőrség elleni tömegtüntetésekhez vezetett.

Több mint 135 ezer etióp származású él Izraelben, akik többnyire a nyolcvanas évek közepén vagy a kilencvenes évek elején vándoroltak be az országba, ahol beilleszkedésük a korábbi bevándorlóhullámokhoz képest több nehézségbe ütközött.

Etióp zsidók nem érhetnek kóser borokhoz egy izraeli borászatban – Kibic Magazin

Etióp munkások nem nyúlhattak kóser borhoz egy Barkan nevű izraeli borászatban, mert a menedzsment attól tartott, nem kapják meg a kósersági engedélyt a bor forgalmazásához. Ezzel a borászat megkérdőjelezte az etiópok zsidó származását. A szefárd főrabbi szerint ez nettó rasszizmus.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp