Új weboldalon gyűjtik össze a magyar holokausztról készült fotókat

A Holokauszt Fotó elnevezésű honlap célja, hogy a magyarországi holokauszthoz köthető összes fényképet egy helyen bemutassa be. Az oldalra bárki feltölthet fotókat.

A Holokauszt Fotó weboldal ötlete Tamási Miklós, a Fortepan alapítója felvetését követően született meg. Korábban itt, a Kibicen is írtunk arról a cikksorozatról, amelyben szakértők a Magyar Fotótörténeti Társaság blogján arra a kérdésre keresték a választ, hogy miért van annyira kevés képünk a holokausztról. Hiszen, ahogy az új honlap bemutatkozó szövegében olvasható, „nagyon kevés fotóval tudjuk illusztrálni a történteket, ráadásul a meglévő képek sem mindig hozzáférhetőek vagy közismertek”.

Miért van ennyire kevés képünk a holokausztról? – Kibic Magazin

A magyarországi holokauszt fényképes dokumentációja igencsak hiányos. A szakértők szerint ennek több oka is van, a képek vagy megsemmisültek, vagy egyszerűen el sem készülhettek. Amikor a magyarországi holokausztról szóló cikkeket olvasunk, sokszor előfordul, hogy ugyanazokat a képeket látjuk viszont illusztráció gyanánt. Ez pedig arra enged következtetni, hogy nem igazán áll a rendelkezésönkre elég fotó erről az igen meghatározó eseményről.

Éppen ezért az oldal létrehozóinak célja az volt, hogy a magyarországi holokauszthoz köthető összes magyarországi és külföldi fényképet egy helyen bemutassák.

„A fényképeket folyamatosan töltjük fel, a közismert, és az eddig publikálatlan fotókat is elérhetővé tesszük. Munkánkkal reményeink szerint elősegítjük, hogy a sajtóban és a történeti munkákban látható holokauszt-fotográfiák ne téves adatokkal, hanem korrekt képaláírással, valós történeti kontextusban, jó minőségben jelenjenek meg”

– írják a weboldalon.

Lénárt András történész az Indexnek elmondta, hogy „ha csak a német megszállást vesszük kezdőidőpontnak, akkor is több, mint háromnegyed évig készülhettek zsidók elleni megkülönböztetést és erőszakot bemutató fotók”. Lénárt szerint az elhurcolásokról azért nincsenek fényképek, mert hajnalban vitték el az embereket otthonaikból.

Az oldalra bárki feltölthet fotókat, a honlap kritériumai egyszerűek: „holokauszt fotó”, ami zsidók diszkriminációját ábrázolja és a történelmi Magyarországon készült 1938-1948 között, vagy ami magyarországi zsidók külföldi meghurcolását mutatja be ugyanebben az időszakban. Az alapítók remélik, hogy külföldi múzeumok, intézmények és fotóügynökségek is hozzáférhetővé teszik a magyar vonatkozású képeiket. 

A weboldalt egy ötfős, önkéntesekből álló csapat működteti. A csapat tagjai:

  • Tamási Miklós, szerkesztő,fortepan.hu
  • Szlávy Adrienne, családfakutató
  • Lénárt András, történész
  • Kelemen Ágnes, doktorandusz
  • Dési János, újságíró

(Index)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp