Az egész olyan, mint egy hatalmas egyetemi jamboree

37 éve kosarazik, a Maccabi VAC kosárlabda szakosztályának egyik alapító tagja. Kárpáti András számára nem a vallás az elsődleges a zsidó identitás megélésében. A sport hároméves kora óta része az életének, így adta magát, hogy elsősorban ezen keresztül kapcsolódjon a zsidó közösséghez.

Kárpáti András és a Maccabi VAC kapcsolata 1991-ig nyúlik vissza. Mezei Kati kosárlabdaedzővel ekkor kezdtek el beszélgetni arról, hogy újra kellene indítani a Maccabi kosárlabda szakosztályát Magyarországon. A cél az volt, hogy már ott lehessen a magyar zsidó csapat az 1993-as világjátékokon, amelyet négyévente rendeznek meg Izraelben. Végül az egyesület mostani elnökével, Jusztin Ádámmal, valamint a korábbi elnökkel, Horváth Józseffel létrehozták a kosárlabdaklubot. Aztán 1993-ban valóban részt vehetett a frissen megalakult csapat a Maccabi Világjátékokon.

Ezután két Európa-bajnokság következett: 1995-ben Amszterdamban és 1999-ben Skóciában.

Amszterdamban aranyat nyertünk, amire nagyon büszke vagyok. A csapat nagyon összetartó volt, az izraeli Világjátékok összekovácsoltak minket, ott határoztuk el, hogy egy következő versenyről éremmel térünk haza és bár abban nem is reménykedtünk, hogy ilyen fényesen csillog majd, de a csillagok szerencsés együtt állása és a csapat hihetetlen győzni akarása csodát tett és aranyéremmel térhettünk haza”, meséli Kárpáti András.

 

Kárpáti András

Idén lesz 46 éves, 37 éve kosárlabdázik. A Ganz MÁVAG-ban kezdett, később Csepelen és Budafokon játszott az első osztályban, majd ezt követően igazolt át a Maccabihoz, később pedig a MAFC Martoshoz, ahol jelenleg is heti rendszerességgel kosárlabdázik. Kárpáti András ma már nem aktív játékosa a Maccabinak, de amikor ideje engedi, a nemzetközi versenyek alkalmával csatlakozik a csapathoz. Civilként kulturális menedzsmenttel foglalkozik, a Csimborasszó Production illetve a Hölgyválasz Táncstúdió vezetője.

A családunk mindig is erős zsidó identitással rendelkezett, függetlenül attól, hogy milyen mértékben tartottuk a mindennapi vallási szokásokat. Többször jártam Izraelben, és a Maccabi VAC a ’90-es években ismét lehetőséget teremtett számomra arra, hogy kijussak Izraelbe, aminek annak idején nagyon örültem”, mondja, majd hozzáteszi, hogy az akkori csapatból több emberrel jó barátságban is van.

Kárpáti András apai ágon vallásos családból származik és anyai ágon rabbi is van a felmenői között, de elsősorban nem a vallás fontos a számára a zsidó identitás megélésében. „A sport 3 éves korom óta szerves része az életemnek, ezért adta magát, hogy ezen keresztül is kapcsolódjak a zsidó közösséghez”, mondja.

Nem érzi hátránynak a zsidó származását. „A barátaim tudják rólam, hogy zsidó vagyok, de ez általában nem téma közöttünk függetlenül attól, hogy liberális vagy konzervatív beállítottságúak”, mondja. Úgy érzi, abból sem voltak soha nehézségei, hogy a Maccabi VAC színeiben versenyzett sokáig.

Számomra nem a származás az elsődleges, nem az a legfontosabb, hogy valaki zsidó-e vagy sem. Igyekszem jó emberekkel körül venni magam. Annak pedig csak örülök, ha az illetőről kiderül, hogy zsidó gyökerei is vannak, hiszen egy plusz kapcsolódási pont”, mondja.

A kosárlabdacsapat már elkezdte a felkészülést a nyári budapesti Maccabi Európa Játékokra, hetente tartanak közös edzéseket. Mindenki kosarazik külön-külön is, de fontos, hogy összeszokjon a csapat, ahova egyébként még várják néhány játékos jelentkezését.

Kárpáti András számára fontos, hogy Budapesten rendezik a nyári játékokat. „Kivétel nélkül mindegyik Maccabi Játékok – európai és világjátékok egyaránt – meghatározó és maradandó élmény volt a számomra, kifejezetten jó érzés, hogy ezt el lehet hozni Budapestre is, és nem csak külföldön van lehetőségünk átélni. Ráadásul tudomásom szerint itt él Európa második legnagyobb zsidóközössége, fontos, hogy a Maccabi Európa Játékok eljut Magyarországra.

A versenyző szerint nehéz leírni, micsoda élményt jelent a megnyitó ünnepély. „Hasonló egy olimpiai megnyitóhoz, hatalmas stadion, rengeteg ember, engem nagy büszkeséggel töltött el, ahogy felvonultunk több ezer fős nézőközönség és több ezer, más országból érkező sportoló előtt Magyarországot képviselve”, mondja.

Kárpáti András szerint fontos, hogy a Maccabi Európa Játékokon különböző kultúrákból érkező zsidó versenyzők találkozhatnak, beszélgethetnek egymással.

Amszterdamban egy nagy sátorban ettek együtt a sportolók, ez a hely egy állandó közösségi térként is szolgált, ahol nem volt ritka, hogy együtt énekeltünk, táncoltunk. Az egész olyan volt, mint egy nagy fieszta, 3-4 ezer ember egy térben, mindenki jókedvű, senki nem volt egyedül, a versenyzők gratuláltak egymásnak, a győzteseknek. Egy hatalmas egyetemi jamboree, jókedv, zene és tánc.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp