Zsidó temetőt rongáltak meg Észtországban

Ismeretlen tettesek feldúlták a Tallinnban található Rahumae temető zsidó parcellájában lévő sírköveket, a közeli buszmegállóra pedig méretes horogkereszteket festettek.

A tallinni hatóságok szerint öt sírkövet döntöttek le a 110 éves Rahumae temetőben, ahol viszonylag sok zsidó sír található, írja a hvg.hu. A helyi zsidó közösség sértőnek és félelmet keltőnek nevezte a rongálást, közleményükben kiemelték, hogy a temetőt még a második világháborús náci megszállás éveiben sem rongálták meg.

Megrongált sírkő a tallinni Rahumae temető zsidó parcellájában

Észtországban a II. világháború előtt 4381 zsidó élt, a szovjet, majd a német megszállást követően azonban csak 1500 zsidó maradt az ország területén, többségük a Szovjetunióban vészelte át a háborút. Azok a zsidók, akik a nácik által megszállt részen maradtak, 12 ember kivételével a holokauszt áldozatai lettek.

A háború után ismét a szovjetekhez került az ország, a ’70-es évekre már több mint 5000 főt számlált a helyi zsidó közösség. A Szovjetunió felbomlását követően a zsidók többsége Izraelbe és az Egyesült Államokba emigrált. A 2012-es adatok szerint 1738 zsidó maradt Észtországban.

(hvg.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp