A BBC magyar adása tudatosan hallgatott a végső megoldásról

75 évvel azután, hogy a nácik bevonultak Magyarországra kérdés, miért hallgatott a BBC magyar adása arról, hogy a németek hozzáláttak a zsidók kiirtásához. És vajon hogyha másképp cselekedett volna, több magyar zsidó kerülhette volna el a holokausztot?

1942. december 17-én Nagy-Britannia külügyminisztere, Anthony Eden bejelentette a brit Parlamentben, hogy a németek elkezdték a zsidók kiirtását Európában. Ebben az időben a BBC már beszámolt a zsidókkal szemben elkövetett kelet-európai tömeggyilkosságokról . A híreket közölték is minden egyes országban fogható adásaikban, kivéve Magyarországon.

A magyar zsidók helyzete már régóta késélen táncolt. Különféle antiszemita törvényeknek és korlátozásoknak voltak jó ideje kitéve, bár egészen 1944-ig nem kezdődött el tömeges megsemmisítésük.

A BBC magyar adása azonban csak 1944. március 24-én törte meg a csendet, és jelentette be, hogy a németek a zsidók elpusztítására készülnek, írja a Times of Israel egyik cikkében. Ez 5 nappal volt azután, hogy Hitler tankjai begurultak Budapestre. Ekkor a BBC kétségbeesett felhívásokat intézett a lakosság keresztény tagjaihoz, hogy segítsék a zsidókat, és felszólította őket a németekkel szembeni ellenállásra.

De mindez ekkor már késő volt. Néhány hét múlva a magyar hatóságok szolgálatkész segítségével közel félmillió magyar zsidó indult meg a halálba a vonatszerelvényeken.

Horthy és Hitler

De vajon miért tartott a BBC-nek ennyi ideig, hogy felhívja a magyar zsidók figyelmét arra, mi vár rájuk? És miért volt más a britek stratégiája Magyarországon, mint más európai országban?

A választ Carlile Aylmer Macartney professzor naplójában találjuk. Macartney többek között bécsi diplomataként, titkos ügynökként és a brit Külügyminisztérium háborús tanácsadójaként dolgozott, és a britek Magyarország szakértőjeként tartották számon.

A feljegyzései szerint a brit kormány a BBC segítségével kívánt éket verni a náci Németország és Magyarország közé, hogy lekösse Hitler energiáit a keleti fronton.

A szövetségeseknek is szerepük volt a magyar holokausztban – Kibic Magazin

Március 19-e hajnalán a német csapatok bevonultak Magyarországra, és megkezdődött a zsidókérdés végső megoldása hazánkban is. A tragikus helyzet kialakulásában nem csak a magyaroknak és a németeknek, hanem a szövetségeseknek is szerepük volt egy friss tanulmány szerint. 1942-től a magyar kormánynak Kállay Miklós vezetésével az volt az elsődleges célja volt, hogy Magyarországot kivezesse a háborúból.

Ehhez viszont nagy hallgatottságra volt szükségük, vagyis meg kellett nyerniük maguknak a bizonytalan magyarokat, akik nem voltak egyértelműen német-barátok, de nem is voltak elkötelezett brit-pártiak. A magyar zsidók ez utóbbi kategóriába tartoztak, azaz elkötelezettek voltak britek és a szövetségesek mellett, ezért az ő megnyerésük nem volt fontos a BBC számára. Ráadásul az antiszemitizmusra mindig is hajlamos magyarok szemében a BBC zsidós adónak számított, ezért ezt az imidzset meg kellett változtatniuk, és kerülték a zsidó vonatkozású híreket.

Azonban a zsidókra leselkedő veszélyek elhallgatását nem szabad csupán a BBC felelősségének betudni a Times of Israel cikke szerint. A szövetségesek már 1942-43-ban tudtak arról, hogy a magyar zsidók megsemmisülésével járhat egy esetleges magyarországi német invázió, de ez nem vezetett oda, hogy változtassanak a stratégiájukon.

„A britek és a BBC magyar adásának egyetlen célja volt: hogy növelje a szövetségesek győzelmi esélyeit”, írja egy tanulmányában Frank Chalk kanadai népirtás kutató professzor.

német csapatok Budapesten 1944 októberében

Ugyanakkor a BBC 1944 első hónapjaiban, még a német megszállás előtt, egyre többször ösztönözte a lakosságot az ellenállásra, akár a felkelésre, hogy minél nagyobb nyomást gyakoroljanak a Horthy kormányra.

Később a német megszállás után pedig híreket és tudósításokat tett közzé arról, hogy a zsidókra hatalmas veszély leselkedik. A Canterbury érsek is megszólalt a rádióban, hogy hasson a magyar keresztény emberek jóérzésére annak érdekében, hogy tegyenek meg mindent a zsidó honfitársaik védelmében.

De ekkor már semmit sem tehettek a magyar zsidókért. Egészen 1944 július 1-ig nem esett szó a rádióban arról, hogy a deportált zsidókat lemészárolják a lágerekben.

Kérdés persze, hogy mennyit segített volna, ha a BBC másképp cselekedett volna. A történészek véleménye erről megoszlik. Van, aki szerint a németek bevonulásától a zsidók már csapdába estek, és nem lett volna esélyük a menekülésre, hiszen annak sem volt túl sok hatása, hogy a BBC a magyar lakosság segítségét kérte a zsidók védelmében. De a Times of Israel cikke szerint, ha mindez korábban következik be, talán mégis többen maradhattak volna életben.

A teljes cikk itt olvasható:

‘Don’t mention the Jews’: How wartime BBC failed to issue Holocaust warnings

LONDON – On December 17, 1942, Britain’s foreign secretary, Anthony Eden, rose from his seat in the House of Commons and revealed that the Nazis were now carrying out Hitler’s oft-repeated threat to “exterminate the Jewish people in Europe.” He went on to condemn “this bestial policy of cold-blooded extermination.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp