Online kampánnyal vennék rá a lengyeleket a zsidó tulajdon visszaadására

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Egy holokausztkutatással foglalkozó izraeli szervezet indított online kampányt Lengyelországban, hogy ezzel bírják rá a lakosságot a II. világháború idején elkobzott zsidó tulajdon visszaszolgáltatására. Egyelőre nem sok sikerrel.

Izrael és Lengyelország között komoly feszültséget okozott, hogy a lengyel kormány nem hajlandó kárpótlást fizetni magánszemélyeknek a II. világháború idején eltulajdonított vagy elvesztett zsidó vagyon után. Mateusz Morawiecki lengyel miniszerelnök szerint azért nem, mert a lengyelek voltak a háború legnagyobb áldozatai, és ha kárpótlást fizetnének a zsidó javak után az Hitler győzelmével lenne egyenértékű.

Hogy a két ország közötti feszültségnek véget vessenek, a Sem Olám elnevezésű holokausztkutatással foglalkozó izraeli szervezet egy online kampányt indított el azzal a reménnyel, hogy így rátudják majd venni a lengyeleket az ellopott zsidó vagyon felkutatására és visszaszolgáltatására. Ezt a szervezet a közösségi médiában terjesztett lengyel nyelvű videóval szeretné elérni.

A kisfilmben röviden utalnak a zsidók lengyelországi múltjára, és arra hívják fel a lengyelek figyelmét, hogy itt az ideje annak, hogy a zsidók személyes tárgyai „hazakerüljenek” Izraelbe. Erre a célra még egy lengyel nyelvű forró vonalat is létrehoztak, hogy azon jelentsék be a megtalált és visszaadni kívánt tárgyakat.

Egyelőre azonban a szervezet nem járt sikerrel, még senki sem jelentkezett, hogy zsidó tulajdont szeretne visszaszolgáltatni. Az online terjesztett videó alatt ezzel szemben több száz antiszemita hozzászólás érkezett.

(Ynet)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp