Korda György Budapest díszpolgára lett

Az énekes Klein Györgyből magyarosította a nevét, és csak egy hajszálon múlott, hogy a háború idején nem lőtték a Dunába.

Díszpolgári címeket adományozott Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ünnepi szerdai ülésén, amelyet többek között Korda György zsidó származású énekes is megkapott.

Balázs Klári és Korda György

A zenész Klein Györgyből magyarosította a nevét, miután jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, és a harmadik rostán kiesett. Ekkor apja figyelmeztette: ezzel a névvel nem fog tudni a művészi pályán érvényesülni. Először Károlyi György néven mutatkozott be, de ez sem tűnt túl szerencsés névválasztásnak, “szaga volt a Károlyi vezetéknévnek”. Ebből lett később Korda.

A háború alatti élményeiről egyszer a következőket nyilatkozta a Borsnak:

“Jöttek értünk, a gyerekekért a németek azzal, hogy elvisznek minket nyaralni. Amikor az unokahúgom és elém ért a sorozó katona, azt mondotta, „Betelt a létszám, ti majd holnap jöttök”. Az egész gyerekturnust belelőtték a Dunába. Másnap felszabadultunk.”

A 80 éves énekes egyébként nemrég rosszul lett a színpadon, és egy rövid időre le is ment a színpadról. Akkor azt nyilatkozta, hogy nem bírja a színpadi hűtést és el is fárad egy másfél órás koncert alatt, ezért néhány dal erejéig eltűnik a színpadról, hogy pihenhessen, amíg Balázs Klári énekel.

Az én koromban már rá kell készülni egy-egy hétvégére, a koncertek előtti napon szó szerint semmit sem csinálunk Klárikával – mondta Korda György”

Ennek ellenére a házaspárnak feszített a nyári programja, a hó végén először lépnek fel a Volt fesztiválon, és már 2020-ra is vannak leszervezve koncertjeik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp