Idén ünneplik a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulóját

30 évvel ezelőtt, szeptember 18-án állt helyre a diplomáciai kapcsolat a két ország között. Az izraeli nagykövetség saját emlékbélyeget készíttetett az alkalomra.

Magyarország 1948 májusában elismerte a megalakuló Izrael Államot, a két ország ezután követi szintű, teljes diplomáciai kapcsolatokat létesített, írja az izraeli nagykövetség blogja. 1967. június 12-én azonban, a hatnapos háború miatt, a Szovjetunió nyomására a magyar kormány kénytelen volt megszakítani a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

A 30. évfordulóra készült saját emlékbélyeg

Az újabb változás a ’80-as években következett be, 1987 szeptemberében a két ország Bernben kezdett tárgyalásokat, ahol Magyarország és Izrael megállapodott az érdekképviseletek felállításáról. Ezek 1988. március 14-én Budapesten és Tel-Avivban is megnyíltak. A nagyköveti szintű diplomáciai viszony pedig 1989. szeptember 18-án állt helyre.

Idén a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulóját ünnepeli a két ország. Izraelben magyar kulturális évadot tartanak ebből az alkalomból és a jeruzsálemi magyar külgazdasági képviselet megnyitását is mostanra időzítették. Az izraeli nagykövetég pedig egy saját bélyeget készíttetett az ünnepi alkalomra.

Magyar kulturális évad kezdődött Izraelben – Kibic Magazin

Az izraeli magyar kulturális évad március 15. és október 23. között több mint ötven magyar kulturális programot kínál, megszólítva minden korosztályt Tel-Avivban, Jeruzsálemben és más városokban. Az izraeli magyar kulturális évadot a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének harmincadik évfordulója alkalmából rendezik meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp