Betiltják a kipa nyilvános viselését a kanadai Québecben

Néhány zsidó többséggel rendelkező önkormányzat lépéseket tett az ügyben, hogy a törvény sose lépjen életbe, de ez csak durva vitákhoz és nyilvános meghallgatásokhoz vezetett, írja a Jerusalem Post.

A kanadai Québecben elfogadták az ún szekularizmus törvényt, amely bizonyos területen dolgozó alkalmazottak– például tanárok, bírók, rendőrök – esetében megtiltja egyes vallási öltözködési darabok – kipa, turbán, fejkendő – viseletét.

A 21-es passzust vasárnap fogadták el 73-35 arányban, miután maratoni hosszúságú vitát folytattak a törvényről hétvégén. A közvélemény-kutatások szerint a lakosság nagy többsége támogatja ezt a döntést a Kanada francia nyelvű országrészében.

A kritikusok szerint az igazi célpont a muszlim közösség, és az új törvény ellenkezik a kanadai emberi jogokkal. Mások viszont úgy vélik, hogy a törvény az állam semlegességét hivatott kifejezni, és célja a harmónia megteremtése a régióban.

Néhány önkormányzat, ahol a zsidók többségben vannak, mély csalódását fejezte ki a törvénnyel kapcsolatban. Brenda Gewurz, a Quebec-i Zsidó és Izraeli Ügyek Központjának elnöke elmondta: „Ez a rendelet kegyetlen. Aláássa a vallásszabadságot és a munkához való egyenlő jogot.”

Az egyik zsidó polgármester egyenesen az etnikai tisztogatásokhoz hasonlította a törvényt, amelynek egyik utolsó záradéka lehetővé teszi, hogy megbüntessék azokat, akik megszegik a törvényt.

Az eredeti cikk itt olvasható:

Quebec prohibits public workers from wearing kippah, turban, hijab at work

Dear Reader, As you can imagine, more people are reading The Jerusalem Post than ever before. Nevertheless, traditional business models are no longer sustainable and high-quality publications, like ours, are being forced to look for new ways to keep going. Unlike many other news organizations, we have not put up a paywall.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp