A holokausztban meggyilkolt zsidók tömegsírjára építkeznének Ukrajnában

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A helyi zsidó közösség, ukrán tisztségviselők és az izraeli nagykövet is felháborodását fejezte ki amiatt, hogy egy kelet-ukrajnai városban lakóépületeket terveznek felhúzni egy, több ezer holokauszt-áldozat nyughelyéül szolgáló tömegsírra.

Az Ukrajna keleti felén található Poltava városának önkormányzata úgy döntött, hogy ingatlanfejlesztőknek eladja azt a területet, ahol több ezer, a holokausztban meggyilkolt zsidó tömegsírja található. A tervek szerint a helyszínre lakóépületeket húznának fel.

A holokauszt áldozatainak emlékműve Poltavában

A döntés ellen tiltakozott az ukrán zsidó közösség, foglalkozott vele kulturális minisztérium Kijevben, de egyelőre semmit sem tudtak elérni. Joel Leon, Izrael ukrajnai nagykövete írásban kérte Poltava polgármesterét, hogy akadályozza meg a tervek megvalósítását.

Leon, aki maga is holokauszt-túlélő, nem csak Izrael Állam nevében fordult a polgármesterhez, de azok nevében is szólt, akik ezt már nem tehetik meg. „Testvéreink vére kiállt hozzánk a földből” – utalt levelében egy tórai idézetre a nagykövet.

Poltava korábban fontos központja volt a zsidóságnak Ukrajnában. A II. világháború előtt a zsidók a város lakosságának nagyjából 10 százalékát tették ki. Miután a nácik 1941-ben megszállták Poltavát, a zsidókat először gettóba terelték, majd tömeges kivégzésekkel több ezer embert gyilkoltak meg. Az áldozatokat tömegsírba temették el, pont oda, ahová most lakházakat akarnak építeni.

(Ynet)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp