A holokausztban meggyilkolt zsidók tömegsírjára építkeznének Ukrajnában

A helyi zsidó közösség, ukrán tisztségviselők és az izraeli nagykövet is felháborodását fejezte ki amiatt, hogy egy kelet-ukrajnai városban lakóépületeket terveznek felhúzni egy, több ezer holokauszt-áldozat nyughelyéül szolgáló tömegsírra.

Az Ukrajna keleti felén található Poltava városának önkormányzata úgy döntött, hogy ingatlanfejlesztőknek eladja azt a területet, ahol több ezer, a holokausztban meggyilkolt zsidó tömegsírja található. A tervek szerint a helyszínre lakóépületeket húznának fel.

A holokauszt áldozatainak emlékműve Poltavában

A döntés ellen tiltakozott az ukrán zsidó közösség, foglalkozott vele kulturális minisztérium Kijevben, de egyelőre semmit sem tudtak elérni. Joel Leon, Izrael ukrajnai nagykövete írásban kérte Poltava polgármesterét, hogy akadályozza meg a tervek megvalósítását.

Leon, aki maga is holokauszt-túlélő, nem csak Izrael Állam nevében fordult a polgármesterhez, de azok nevében is szólt, akik ezt már nem tehetik meg. „Testvéreink vére kiállt hozzánk a földből” – utalt levelében egy tórai idézetre a nagykövet.

Poltava korábban fontos központja volt a zsidóságnak Ukrajnában. A II. világháború előtt a zsidók a város lakosságának nagyjából 10 százalékát tették ki. Miután a nácik 1941-ben megszállták Poltavát, a zsidókat először gettóba terelték, majd tömeges kivégzésekkel több ezer embert gyilkoltak meg. Az áldozatokat tömegsírba temették el, pont oda, ahová most lakházakat akarnak építeni.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp