Izrael új vízvezetékkel segíti a Gázai övezet lakosait

A több millió sékeles projekt célja a Gázai övezetben nehéz körülmények között élő palesztinok megsegítése. A Hamasz uralta térségben ugyanis az ivóvíz hiánya jelenti az egyik legkomolyabb problémát.

Tegnap megérkezett a Hamasz terrorszervezet irányítása alatt álló Gázai övezetbe Katar több millió dolláros adománya, ami egy rövid ideig talán enyhíthet valamit a térségben nehéz körülmények között élő lakosok helyzetén. Már, ha jut valami egyáltalán a valóban rászorulóknak. Izrael ezzel szemben a pénznél egy sokkal alapvetőbb szükséglettel igyekszik ellátni az övezet lakosságát: ivóvízzel.

Egy palesztin fiú egy közkútból iszik vizet a Gázai övezetben

A nemzeti vízművek, a Mekorot, illetve az izraeli vízügyi hatóság ugyanis közösen épít új vízvezetéket, amely Izraelből hamarosan a Gázai övezetig szállítja majd az ivóvizet, aminek hiánya az egyik legjelentősebb probléma a térségben. Az egyik izraeli tévécsatorna tavalyi riportja szerint a gázai vezetékekben folyó víz 97 százaléka szennyezett, ivóvíz átlagosan csak minden ötödik napon érkezik a közkutakhoz.

A jelenlegi építkezéssel ugyan nem érkezik több ivóvíz Gázába, viszont hatékonyabb módon lehet majd szabályozni a víz eljuttatását az övezetbe, ahol az Izraelből érkező vezeték a helyi vízhálózatra csatlakozik majd. Az viszont külön nehézséget jelent az övezet vízellátásában, hogy a helyi hálózat rossz állapota miatt csak korlátozott mennyiségű vizet lehet a rendszerbe juttatni.

Az két fél közötti megállapodás szerint Izraelnek évente 10 millió köbméter vizet kell a Gázai övezetbe eljuttatnia, Izrael azonban ennél többet, 11,5 millió köbméternyi mennyiséget ad a gázaiaknak. Az összeomlás szélén álló gázai vízhálózat azonban nem bírna el nagyobb terhelést.

https://akibic.hu/2018/05/17/miert-ront-neki-a-gazai-hatarnak-tobb-tizezer-palesztin-amikor-tudjak-hogy-loni-fognak-rajuk/

Az övezetben külön problémát jelent a szennyvíz elvezetése. A gázai szennyvíz nagy része jelenleg a Földközi-tengerbe ömlik, vagy egyszerűen az utcákra kerül. A komoly humanitárius helyzet miatt Gázában egyelőre nem lehetséges víztisztító rendszer kiépítése, így viszont azok a partmenti víztározó rétegek is szennyeződnek, amelyekből Izrael is táplálkozik. A nem megfelelően tisztított víz pedig bármikor egy nagyobb járvány kirobbanásával fenyeget az övezetbe, ami könnyedén a szomszédos Izraelre is átterjedhet.

Ironikus módon a Gázai övezet középső része közelében zajló munkálatokat, amelyek a gázai lakosság megsegítését szolgálják külön biztonsági személyzettel kell védelmezni. A munkások és a a felszerelés ugyanis könnyen a gázai terroristák célpontjaivá válhatnak.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp