Izrael nemzeti ételét ünnepli ma a Google keresője

Ünnepeljük a falafelt! – szólít fel a Google keresőjének animációja, amelyben három falafelgolyó pattan be egy gondosan előkészített pitába.

A Google szerint a falafel a legjobb dolog, ami a csicseriborsóval történhet, természetesen a hummusz kivételével. Ezért a Google keresője most egy animációval ünnepli Izrael és a Közel-Kelet egyik legkedveltebb ételét. Az viszont rejtély, hogy miért éppen a mai napra időzítették a Doodle megjelenését. Ugyan létezik nemzetközi falafel-nap, de ezt pár nappal korábban, június 12-én tartják világszerte a falafel rajongói.

A falafel eredetileg Egyiptomból származik, ahol már vagy ezer évvel ezelőtt is készítették lóbabból a ta’amija nevű olajban kisütött fűszerezett golyókat. Innen terjedt el később a Közel-Keleten, az utóbbi évtizedekben pedig az egész világon népszerűvé vált. Izraelben, ahol a csicseriborsóból készült libanoni verzió terjedt el, nemzeti ételnek számít.

A világ legnagyobb falafeljét Jordániában, az ammáni Landmark Hotelben készítették el. A 74,8 kilós, 152 cm magas falafelgolyót 25 percig tartott kisütni.

A mi izraeli konyhánk: falafel – Kibic Magazin

Sokkal egyszerűbb falafelt készíteni, mint azt gondolnátok. Főleg, ha van egy nyerő receptetek, mint például ez. A humusz-készítéssel ellentétben, ami viszonylag hosszú ideig tart és bizonyos hozzáértést igényel, a falafel-készítés könnyű, gyors, és minimális befektetéssel nagyon finom is. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp