Botlatóköveket helyeztek el a meggyilkolt győri zsidó család emlékére

A Klein családból egyedül a kislány, Éva élte túl Auschwitzot. A fia most Ausztráliából tért haza az eseményre, és könnyekkel küszködve beszélt édesanyja megmeneküléséről, és arról, hogy eljött ez a nap, amikor emléket állíthat a családjának Győrben.

A botlatókövek Gunter Demnig német szobrász alkotásai: a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő, macskakőre rögzített emléktáblák. Győr sok száz lakásából hurcoltak el zsidó származású polgárokat 1944-ben. Június 11-én második alkalommal helyeztek el ilyen mementókat helyeztek el a városban, írja a Kisalfold.hu.

Quittner György (jobbról)

A Rónay Jácint utca 3. számú épület első emeletén élt 1932-től a Klein család, mígnem 1944 májusában szinte mindenüket hátrahagyva először a szigeti gettóba kellett költözniük, majd június 11-én az első győri transzporttal az auschwitz-birkenaui haláltáborba deportálták őket.

Az édesapát, Klein Andort, feleségét, Büchler Franciskát és fiukat, Józsefet meggyilkolták. Csak lányuk, Éva élte túl a megpróbáltatásokat, aki erről Az emlékezés kavicsai címmel 1996-ban könyvet is írt.

Kedden fia, az Ausztráliából Győrbe érkezett Quittner György könnyeivel küszködve csodának nevezte édesanyja megmenekülését, de azt is, hogy hét és fél évtizeddel a történtek után sokan gyűltek össze az ünnepségre.

A teljes cikk itt olvasható:

Botlatókövek a megöltek emlékére Győrben – fotók

A botlatókövek Gunter Demnig német szobrász alkotásai: a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő, macskakőre rögzített emléktáblák, amelyeket az elpusztítottak egykori lakhelye előtt helyeznek el a járdába süllyesztve, elgondolkodásra, emlékezésre késztetve a véletlenül beléjük botlókat. Győr sok száz lakásából hurcoltak el zsidó származású polgárokat 1944-ben, s kedden volt a második alkalom, hogy ilyen mementókat helyeztek el a városban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp