„A futás jó lehetőség, hogy kifejezzem a zsidósághoz való kötődésem”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A 65 éves Hajdu Péter hosszútávfutó 10 nap alatt fut el Prágából Budapestre, hogy ezzel népszerűsítse a 15. Maccabi Európa Játékokat. 55 évesen kezdett futni, azóta 89 maratonon van túl. Szerinte fontos, hogy a zsidók felvállalják, ha jók valamiben, és ezt a képességüket felhasználva küzdjenek az antiszemitizmus ellen.

Hajdu Péter 55 éves koráig semmit sem sportolt. Unokája születése inspirálta, hogy kezdjen el mozogni. „A fő célom az volt, hogy fizikailag bírjam az unokázást”, mondja. Vett egy futógépet, 2 évig ezen futott, majd 2011-ben kezdett a szabadban kocogni, ősszel pedig már részt vett egy félmaratonon. Megtetszett neki a miliő, és 2012-ben megalapította a Runberries futóklubot is, amely mára az ország egyik legjobban működő futóközössége lett. Ugyanebben az évben részt vett élete első maratonján. „Nagyon nehéz volt az első verseny, de a futóklub közössége nagyon sokat segített, együtt futottunk.

Hajdu Péter később más sportágakkal, úszással és kerékpározással egészítette ki a futást. Mára 89 maratonon van túl, és hatszoros Ironman.

Hajdu Péter

Mindig is fontos volt számára zsidó származása, ezért szerette volna a sportolást nemesebb gondolatokkal összekötni. „A nagymamám Auschwitzban halt meg, az anyukámat is elvitték, de ő visszajött”, meséli. Aztán egy nap Gordon Gábor kereste meg az Élet Menetétől, és egy különleges eseményt találtak ki közösen. Hajdu Péter 8 nap alatt futott el Budapestről Auschwitzba 2017-ben, összesen 420 kilométert tett meg. Az Élet Menete budapesti rendezvényéről indult és az auschwitzi rendezvényre ért oda.

A sportoló két éve lépett be a Maccabi VAC-ba, majd Jusztin Ádám, a sportklub elnöke felkérte, hogy idén segítsen népszerűsíteni a budapesti Maccabi Európa Játékokat.

Hajdu Péter ezért a verseny előtt Prágából fut majd Budapestre. A választás azért esett a cseh fővárosra, mert 1929-ben itt volt az első Maccabi Európa Játékok, és idén ismét egy kelet-európai ország ad otthont a versenynek. A futó július 21. és július 30. között 533 km-t tesz majd meg.

Hajdu Péter minden nap átlagosan 53 km-t fog futni, reggel 8-kor indul, 2 kísérő biztosítja neki az enni-innivalót, száraz cipőt, váltóruhát. „Fontos lesz a navigációban nyújtott segítségük is, ezért 3-5 km-rel előrébb mennek majd, hogy mutassák a fontosabb elágazásokat”, mondja a versenyző, majd hozzáteszi, ezeket a távokat nagyjából 7 óra alatt tudja megtenni, de az időjárás jelentősen befolyásolhatja a teljesítményét.

Hajdu Péternek fontos, hogy zsidó sportklubhoz tartozzon.

Úgy tudunk a legjobban küzdeni az antiszemitizmus ellen, ha vállaljuk a zsidóságunkat, és megmutatjuk azt, ha jók vagyunk valamiben”, jelenti ki.

A családjában egyébként nem volt titok a származása, de Péter ateista nevelést kapott. Számára a zsidóság nem vallásként, hanem népcsoportként fontos. Sokszor volt Izraelben, sőt izraeli állampolgár is, mivel a szülei 1959-ben kiköltöztek egy évre, majd egészségügyi okok miatt jöttek vissza Magyarországra.

A futás számára jó lehetőség, hogy kifejezze a zsidósághoz való kötődést. Ezért például tavaly, Izrael állam 70. születésnapján, 70 fiatallal 70 km-t futott az államalapítás tiszteletére a Margitszigetről a Frankel Leó úti zsinagógába érkezve.

A tervei között szerepel, hogy Budapestről elfut Srebrenicába pár éven belül, megemlékezve az ottani muszlim közösség elleni tömeggyilkosságról. „Szintén a zsidók pozitív megítélését erősíti, ha a világ azt látja, hogy nem csak a zsidóság felé nyitunk, hanem más faji alapon történő tömegmészárlás áldozataival is szolidárisak vagyunk”, jegyzi meg.

És hogy mindezt miként bírja 65 évesen? Hajdu Péter azt állítja, hogy a sport mindenkit fiatalít, és nem érzi, hogy a kor előrehaladtával nehezebben bírná a terhelést. „Nyolc éve kezdtem futni, és még mindig fejlődöm. Nyáron a Maccabi Játékok mellett Ironman Európa Bajnokságra készülök, a célom, hogy a korosztályomban kvótát szerezzek és kijuthassak a hawaii VB-re”, mondja.

Hajdu Péter nem szégyelli a korát, a beceneve is Futapó lett. A futóklubjában az átlagéletkor 38-40 év, és fel tudja venni a versenyt a fiatalabbakkal. „A saját korosztályomra sajnos nem nagyon voltam hatással, de sok fiatalt inspirált a példám”, mondja büszkén.

A versenyző korábban Eilaton szerepelt a Maccabi VAC színeiben, idén, az Európa Játékokon kívül, a Mexikóban megrendezésre kerülő pánamerikai Maccabi Játékokon is a magyar delegáció tagja lesz.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp