Hárommilliárd csésze kávét isznak évente az izraeliek

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Kevesebb alkoholt, de több kávét fogyasztanak az izraeliek – írja friss tanulmányában egy izraeli startup, a Sleeprate, a Jeruzsálem Post cikke szerint.

A Sleeprate-et 2006-ban Dr. Anda Baharav alapította azzal a céllal, hogy a Tel-Aviv Egyetemen szerzett több évtizedes alváskutatói tapasztalatát a modern technika segítségével bárkivel megoszthassa. Kutatóként azt vizsgálta, hogy a szívverés hogyan változik az alvás különböző fázisaiban az éjszaka folyamán. A Sleeprate alapításakor ennek eredményeit használta fel ahhoz, hogy levédesse azt a technológiát, amely a szívverés és az agyi aktivitás közötti kapcsolatot méri. A Sleeprate végül egy olyan applikáció lett, amelyet a forgalomban lévő mobil eszközök többségére le lehet tölteni. A használata elemzi az alvási adatainkat, és értesítéseket küld, ha valamilyen változtatásra van szükségünk.

A koffein rontja az elalvási képességet, az alkohol pedig folyamatosan hatással van az alvás minőségére

 

A Sleeprate legfrissebb kutatása arra irányult, hogy feltérképezze az alkoholfogyasztás hatását az alvás minőségére. Az eredmény az lett, hogy az izraeliek évente 3 milliárd csésze kávét és 5,4 liter alkoholt isznak. A statisztikai adatok részletesebb elemzéséből kiderül az is, hogy azok az izraeliek, akik kávét fogyasztanak, sokkal többet isznak, mint a világ többi részén élők. Ők napi 4-8 csésze kávét fogyasztanak el naponta. Ezzel egyidejűleg, az izraeliek esténként kevesebb alkoholt isznak, mint a világ más országaiban. Számszerűsítve: az izraeliek 22 százaléka iszik alkoholt lefekvés előtt, a világ többi részén tapasztalható 26 százalékkal szemben.

 

Globális szinten a nők élnek stresszesebb életet, Izraelben pedig a férfiak

A koffein tartalmú italok fogyasztását tekintve jelentős különbség mutatkozik Izrael és más országok között. Az izraeliek 61 százaléka iszik koffein tartalmú üdítőt, más országokban viszont a lakosság 75 százaléka.

Mivel a Sleeprate applikációja alkalmas a stressz szint mérésére is, a kutatás erre is kitért. Az izraeli férfiak stressz szintje 44.8, a nőké pedig 34.1. Érdekesség, hogy a világ más országaiban ez az arány pont fordított. Számarányt tekintve 46.8 – 41.2 a nők javára, vagyis globális szinten a nők élnek stresszesebb életet, Izraelben pedig a férfiak.

Kiderült, mennyi kávé egészséges egy nap

Egy új brit kutatás szerint még a napi 25 kávé sem tesz rosszat a szívnek és az artériáknak – írja a brit The Guardian.

Korábban több tanulmány is arról szólt, hogy a kávéfogyasztás megkeményíti az artériákat, ezáltal rosszat tesz a szívnek, és megemeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát is, most azonban egy brit kutatás arra jutott, hogy

napi 5, de akár 25 csésze kávé sem tesz rosszabbat az artériáknak, mintha nem innánk egyáltalán.

Egy londoni egyetem kutatói a több mint 8 ezer, a vizsgálatban részt vevő embert három csoportba osztották: az első csoportba azok kerültek, akik kevesebb, mint egy csésze kávét ittak naponta, a második csoportba azok, akik napi 1-3 csészével ittak, a harmadikba pedig azok, akik 3-nál is többet, de volt köztük olyan, aki 25 csészével is megivott egy nap.

A kutatók viszont arra jutottak, hogy még azoknál sem következett be változás az artériákban, akik napi 25 kávét ittak, a kutatók szerint így a kávé egyáltalán nem káros az érrendszerre.

Európában sem vagyunk listavezetők

Ha azt gondolta, hogy a magyarok a kávé vedelésében verhetetlenek, ki kell ábrándítsuk.

Egy finn átlagban 1310 csésze kávét iszik meg évente, azaz több mint 3,5-öt naponta – derül ki a Statista Consumer Market Outlook felméréséből. A finnek messze vezetik az egy főre jutó fogyasztás rangsorát, második helyen svéd szomszédjaik állnak, a harmadik helyre pedig erősen feljöttek a hollandok. 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp