Pogromnak nevezte a lengyel futballszövetség az izraeli válogatott legyőzését

A lengyel futballszövetség kisebb botrányt okozott azzal a Facebook-bejegyzésével, amelyben pogromnak nevezte az izraeli labdarúgó-válogatott nagyarányú varsói vereségét.

A lengyel labdarúgó-válogatott 4-0-ra győzte le Izraelt hétfőn a foci Európa-bajnokság selejtezőjén. A lengyel futballszövetség pedig a saját Facebook-oldalán az izraeli válogatott nagyarányú vereségét a pogrom szóval gondolta a legjobban érzékeltetni.

Ez még akkor sem bizonyult a legjobb ötletnek, hogy a pogrom kifejezést a lengyelek néha szokták alkalmazni nagyobb különbségű sporteredményeknél. A lengyel szövetség rövid időn belül el is távolította a bejegyzést.

Az orosz pogrom szó alatt általában a zsidók elleni erőszakos atrocitásokat szokás érteni. A lengyelek azonban mindenfajta vérontásra alkalmazzák a pogrom szót, így példásul arra az 1846-os galíciai felkelésre is, amelyben helyi parasztok több száz nem zsidó nemest gyilkoltak meg.

Maga a futballmeccs a két ország közötti feszült viszony ellenére különösebb atrocitások nélkül ért véget. Az egyetlen, a sporthoz nem kapcsolódó esemény a mérkőzés előtt, a himnuszok lejátszása alatt történt.

Néhányan a lelátókon elkezdték kifütyülni az izraeli himnuszt, erre reagálva a lengyel nézők többsége tapsolni kezdett, hogy ezzel nyomja el a sportszerűtlen szurkolók hangját. Az izraeli futballszövetség pedig a Twitteren mondott köszönetet a tapsoló lengyeleknek.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp