Heller Ágnes: Anne Frank naplója jelenné teszi a múltat

Megemlékeztek Anne Frank születésének 90. évfordulójáról szerdán Frankfurtban, a naplója révén világhírűvé vált holokausztáldozat szülővárosában. Az esemény főszónoka Heller Ágnes filozófus volt.

A bergen-belseni náci koncentrációs táborban 15 éves korában meghalt német zsidó lány születésének évfordulója alkalmából számos megemlékezést, felolvasást, tárlatvezetést, pódiumbeszélgetést és egyéb rendezvényt szerveztek, nemcsak Anne Frank Hessen tartományi szülővárosában, hanem országszerte több helyszínen.

Heller Ágnes, James Goldsmith, Peter Feldmann, Audrey Azoulay és Michelle Müntefering az Anne Frank 90. születésnapja alakalmából rendezett megemlékezésen Frankfurtban

A legnagyobb szabású a legfontosabb német nemzeti emlékhelyek között számon tartott frankfurti Szent Pál-templomban volt. Az esemény fő szónoka az ugyancsak 1929-ben született holokauszt-túlélő magyar filozófus, Heller Ágnes volt, aki a Hessischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint kiemelte, hogy az „etnikai nacionalizmus az Európát és az Európai Uniót fenyegető legnagyobb veszély”. Hozzátette: „észre kell venni a veszélyt, ha el akarjuk hárítani”.

Heller Ágnes – aki számos rokonát, köztük az édesapját veszítette el a vészkorszakban – arról is szólt, hogy Anne Frank naplója jelenné teszi a múltat. Mint mondta, amikor először olvasta a munkát, úgy érezte, mintha a szerző a holokausztban odaveszett barátnői és családtagjai közé tartozna.

Ma lenne 90 éves Anne Frank – Kibic Magazin

90 évvel ezelőtt a mai napon született Anne Frank, akinek naplója a holokauszt egyik legfontosabb emlékiratának számít. A több mint 70 nyelvre lefordított napló mára a világ egyik legolvasottabb könyve lett. Anne Frank 1929. június 12-én született Frankfurtban. Hitler hatalomra jutását követően a családja elhagyta Németországot, és 1934-ben Amszterdamban telepedtek le.

Michelle Müntefering, a német külügyminisztérium nemzetközi kultúrpolitikáért felelős államminisztere aláhúzta, hogy Anne Frank a diszkriminációról, jogfosztásról, kirekesztésről, üldöztetésről és halálfélelemről szóló naplójával „arcot, identitást, élettörténetet” ad a holokauszt hatmillió áldozatának, és alkotása örökérvényű. Hozzátette, hogy minden egyes antiszemita megnyilvánulás és cselekedet támadás a német társadalom és annak értékrendje ellen.

Audrey Azulay, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) végrehajtó tanácsának főigazgatója hangsúlyozta, hogy a nevelés, az oktatás, a tudományos és kulturális ismeretek terjesztése fegyver a történelem tagadása és a gyűlölködés ellen. Ezzel összefüggésben rámutatott, hogy Anne Frank naplóját az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, és az alkotás a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp