Ma lenne 90 éves Anne Frank

90 évvel ezelőtt a mai napon született Anne Frank, akinek naplója a holokauszt egyik legfontosabb emlékiratának számít. A több mint 70 nyelvre lefordított napló mára a világ egyik legolvasottabb könyve lett.

Anne Frank 1929. június 12-én született Frankfurtban. Hitler hatalomra jutását követően a családja elhagyta Németországot, és 1934-ben Amszterdamban telepedtek le. A nácik azonban 1940-ben megszállták Hollandiát, a zsidóknak pedig sárga csillagot kellett viselniük. 1942 júliusában Anne nővére, Margot németországi munkatáborba kapott behívót, ezért a család úgy döntött, bujkálni fognak.

Anne Frank

A család Otto, Anne édesapja boltjának hátsó részében rejtőzködött el – ezt hívja Anne naplójában „hátsó traktusnak” –, ahol összesen 25 hónapot töltöttek el, mígnem egy ismeretlen fel nem jelentette őket. A rendőrség 1944. augusztus 4-én tört rájuk, letartóztatták a búvóhelyen tartózkodó Frank és Van Pels családot, illetve holland segítőiket. Csak Miep Gies, Otto Frank egy korábbi alkalmazottja nem volt az épületben a rendőrségi akció idején, ő talált rá és őrizte meg Anne naplóját.

A Frank családot először Auschwitzba deportálták, Margot és Anne később a bergen-belseni koncentrációs táborba kerültek. Anne és nővére itt haltak meg feltehetőleg a táborban pusztító tífuszjárvány következtében, pár héttel azelőtt, hogy az angol csapatok felszabadították volna a tábort. Anne Frank 15 éves volt. Családjából a holokausztot egyedül Otto Frank élte túl.

Anne 13. születésnapjára kapta a naplót, amelyet 1942. június 14-én kezdett írni. Az utolsó naplóbejegyzés 1944. augusztus 1-jén született, három nappal azelőtt, hogy a rendőrség rátalált a rejtőzködő családra. A naplót a hazatérő Otto Franknak Miep Gies adta át, Anne édesapja 1947-ben döntött a kézirat kiadásáról.

Az első megjelenést követően a napló eredetét évtizedeken keresztül többen, leginkább holokauszttagadók megkérdőjelezték. Szakértők és perek sokasága azonban számos alkalommal bebizonyította, hogy a szöveg eredeti és valóban Anne Frank írta. Legutoljára 1990-ben egy hamburgi bíróság hozott ítéletet a napló eredetét illetően.

Az eredetileg holland nyelven írt napló mára a holokauszt egyik legfontosabb emlékirata lett. Több mint 30 millió példányban kelt el világszerte, és több mint 70 nyelvre fordították le. A legutolsó, maori nyelvre fordított változat éppen a mai napon, Anne 90. születésnapja alakalmából jelenik meg.

Anne Frankról és naplójáról itt a Kibicen is többször írtunk már. Alább található néhány korábbi cikkünk a témában:

Mostantól nem lesz ajánlott olvasmány az Anne Frank naplója Horvátországban – Kibic Magazin

Korábban is volt rá példa, hogy a történetet nem engedték bemutatni kiállítás formájában, mert az utalt a horvátok második világháborús felelősségére a helyi zsidóság meggyilkolásával kapcsolatban. Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója – közölte a helyi sajtó.

Egy kamaszlány ébredő szexuális érdeklődése az Anne Frank képregényben – Kibic Magazin

Eddig az apa által cenzúrázott részek is bekerültek az Anne Frank életének utolsó két évét bemutató képregénybe, amely azt az időszakot rögzíti, amikor a kislány egy amszterdami épület hátsó traktusában bujkált a családjával és másokkal. A képregény érdekessége többek között, hogy az üldöztetés és a szenvedés bemutatása mellett feltárja egy kamaszodó lány történetét, akiben már ébredezik a szexualitás iránti érdeklődés.

Mi is Anne Frank vagyunk! – Kibic Magazin

Egész Olaszország felháborodott a Lazio fasiszta szurkolóinak durva antiszemita cselekménye miatt. Az olasz fociklubok és újságok internetes oldalain egymás után jelenik meg a Mi is Anne Frank vagyunk!-kifejezés. A vasárnap esti Lazio-Cagliari labdarúgó-mérkőzésen szélsőséges római ultrák Anne Frankot ábrázoló matricákkal ragasztották tele az Olimpiai Stadion nézőterén a Curva Sud-szektor üléseit, amelyeken az AS Roma szurkolóinak kemény magja szokott helyet foglalni.

Éles vita Anne Frank naplójának ingyenes közzététele miatt – Kibic Magazin

Élesedik a vita Anne Frank naplójának szerzői jogai körül. Már több mint ötvenezren nézték meg azt az oldalt, ahol egy francia kutató, Olivier Ertzscheid, a Nantes-i egyetem tanára elérhetővé tette a lány naplóját. Arra hivatkozott, hogy a szerző halála után hetven évvel lejárnak a jogok, de ezzel nem ért egyet az Anne Frank Alapítvány, melyet Otto Frank alapított, hogy lánya művei kiadásra kerüljenek.

5 emlékezetes idézet Anne Franktól – Kibic Magazin

Anne Frank alakját sok minden teszi emlékezetessé. Például az optimizmusa, a jövőbe vetett hite és természetesen a szavai. Alább összegyűjtöttünk 5 emlékezetes idézetet Naplójából. Kapcsolódó bejegyzések

Anne Frank mozgóképen! – Kibic Magazin

Filmfelvétel került elő a holokauszt idején elhunyt kislányról. A vélhetően egyetlen megmaradt mozgóképet a filmben szereplő házaspár adományozta az Anne Frank Háznak. Aki valaha hallott a holokauszt idején fiatalon elhunyt naplóíró kislányról, tudja, hogy nézett ki Anne Frank. A világszerte több tíz milliós példányban eladott Anne Frank Naplója hallhatatlanná tette fülig érő fekete haját, ferde mosolyát.

Anne Frank képregényben – Kibic Magazin

Anne Frank nevét a második világháború alatt írott naplója őrizte meg az utókornak. Mind a mai napig rengetegen olvassák személyes feljegyzéseit arról, hogyan rejtőzködtek a nácik elől a megszállt Hollandiában. Sid Jacobson és Ernie Colón nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy az amszterdami Anne Frank-múzeum támogatásával elkészítse Anne Frank életének első hivatalos képregény-feldolgozását.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp