Erkölcsrendészet alakul Iránban a nők felügyeletére

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A döntésre azért került sor, mert egy Fehér szerda nevű aktivista csoport arra buzdítja a nőket, hogy viseljenek fehér színű ruhákat és ne hordjanak fejkendőt.

A hivatalos magyarázat szerint azért van szükség a nagyjából 2000 fős erkölcsrendészeti különítmény megszervezésére, mert egyre nő ellenszegülés a kötelezően előírt fejkendő, azaz a hidzsáb viseletével szemben.

„A hidzsáb ügye nem szimpla öltözködési kérdés, hanem komoly politikai és biztonság szempont országunk számára”, mondta Mohammad Abdulahpour, a Gilan régió Forradalmi Őrök nevű egységének parancsnoka.

A program tesztelése már elindult, amelynek keretében az Irán északi részében található Gilan régióban 6-6 nőből álló egységek felügyelik majd a rendet, és őrizetbe vehetik azokat a nőket, akik szerintük nem követik az öltözködési előírásokat.

Az utóbbi időben egyre több iráni nő állt ellen a szabályoknak, és sokukat le is tartóztatták, amiért nem fedték el a hajukat a nyilvánosság előtt, hogy így tiltakozzanak a korlátozó törvények ellen. Az egyik csoport neve Fehér szerda volt, amely arra buzdította a nőket, hogy fehér ruhában járjanak és ne viseljék a hidzsábot.

„Nem szeretnénk azt a benyomást kelteni, mintha a vallásunk ráerőszakolna bármit is a nőkre, de nem tűrhetjük annak a hitvány divatnak a propagálását, amely elutasítja a hidzsáb viseletét és arra bátorítja a nőket, hogy szinte meztelenül járjanak az utcán”, mondta Rasoul Falahati, Khamenei Ayatollah legbelsőbb köreihez tartozó egyik vallási vezető.

Shima Babaei az egyike azoknak a nőknek, akiket azért tartóztattak le, mert azt mondta, nem jó az a törvény, amely a hidzsáb viselésére kötelezi a nőket
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp