Mohamed nevű játékos borzolja a jeruzsálemi fociultrák kedélyét

A Beitar Jeruzsálem focicsapat legújabb igazolását Ali Mohamednek hívják. A klub iszlamofób szurkolói azonban nehezen viselik, hogy ilyen névvel lépjen pályára valaki kedvenc csapatuk színeiben.

Ali Mohamed lett az izraeli labdarúgás nyári átigazolási időszakának eddigi legnagyobb szenzációja. A nigeri labdarúgó ugyanis ahhoz a Beitar Jeuzsálemhez szerződött, amely többek között az iszlámellenes, rasszista szurkolóiról ismert. A különösen szélsőséges ultrákat tömörítő La Famalia nevű szurkolói csoport máris felhívásban követelte, hogy Mohamed, aki amúgy keresztény, változtassa meg a nevét, mert szerintük a klubnak egyszerűen nem lehet Mohamed nevű játékosa.

Ali Mohamed a Maccabi Netanja játékosaként

Hogy követelésüket nyomatékosítsák, négy jeruzsálemi ultra meg is fenyegette a Beitar tulajdonosát, aki nem igazán ijedt meg tőlük, és közölte, beperli a fenyegetőket. Mose Hogeg kijelentette, hogy nem igazán foglalkozik a szurkolók fenyegetéseivel, csakúgy, mint ahogy nem érdekli az sem, hogy milyen származású vagy vallású egy-egy futballistája, és csak az számít, hogy jó játékos-e az illető.

A per belengetésének meg is lett a hatása, a La Familia visszavonta korábbi követelését Mohamed nevének megváltoztatására. A szélsőséges szurkolócsoport egyébként már az elején hangsúlyozta, hogy magával a játékossal nincsen semmi problémájuk, hiszen keresztény vallású. Csupán a Mohamed névvel nem érzik túlságosan komfortosan magukat, és nem szeretnének folyton ezzel a névvel találkozni a jeruzsálemi stadionban.

A La Familia tagjai egyébként nem szoktak viccelni. 2012-ben például, amikor a Beitar két muszlim csecsen játékot szerződtetett a klubhoz, a feldühödött ultrák rasszista rigmusokat kiabáltak a két csecsen futballistának az edzések és a meccsek alatt, az akkori klubtulajdonost halálosan megfenyegették, és kivonultak a stadionból, amikor az egyik csecsen gólt szerzett. Néhány szurkoló még a csapat irodáit is felgyújtotta, elpusztítva a csapat összes trófeáját. A két csecsen játékosnak végül távoznia kellett a klubtól.

Rasszista izraeli szurkolókról készült dokumentumfilm nyerte meg a legrangosabb tévés díjat – Kibic Magazin

A jeruzsálemi futballcsapat rasszista drukkereiről szóló alkotás kapta idén a legjobb politikai dokumentumfilmnek járó Emmy-díjat. A film azt mutatja be, hogyan képes egy hangos és szélsőséges kisebbség felülkerekedni a csendes többségen. A Forever Pure (Mindörökké tiszta) című izraeli film nyerte el idén a legjobb politikai dokumentumfilmeknek járó Emmy-díjat.

(Times of Israel, One)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp