Megdőlt a gazdag zsidók antiszemita mítosza

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A náci propaganda a mesésen gazdag zsidók képével korbácsolta fel az antiszemita érzelmeket. Most kiderült, a német zsidók mégsem voltak olyan vagyonosak, mint ahogy azt Hitlerék sejtetni akarták.

Az 1930-as évekbeli náci propaganda szerint Németország vagyonának közel egyötödét azok a zsidók birtokolták, akik részaránya amúgy nem érte el a lakosság egy százalékát sem. Ezzel egyrészt remekül lehetett antiszemita indulatokat gerjeszteni, másrészt pedig megindokolni a zsidóság kifosztását. Egy nemrég megjelent tanulmány – amelyről a G7 gazdasági portál számolt be – szerint azonban mindebből semmi sem volt igaz.

Zsidók lakásának fosztogatása a kristályéjszakán 1938-ban

A London School of Economics gazdaságtörténet professzora, Albrecht Ritschl által készített tanulmány adónyilvántartásokra hivatkozva arra jutott, hogy a német zsidóság vagyonának aránya 0,9 és 1,6 százalék között lehetett, ami lényegében alig különbözik a lakosságban mért 0,8 százalékos részesedéstől. 

Amikor Ausztria 1938-as bekebelezését követően megkezdődött a Harmadik Birodalom területén élő zsidóság kifosztása, már az akkori számokon látni lehetett, hogy a zsidók vagyona messze elmaradt attól, amire a nácik számítottak, és Hitler nem fogja tudni az így elrabolt összegből megteremteni a német hadakozás pénzügyi alapjait. Ritschl arra jutott, hogy a fosztogatásokból szerzett zsákmány az állam szempontjából marginális értékű volt.

(G7)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp