Rekord részvétel a 15. Maccabi Európa Játékokon

Idén nyáron, július 29. és augusztus 7. között Budapest ad otthont a Maccabi Európa Játékoknak. Az esemény lesz minden idők legnagyobb felnőtt multisport rendezvénye Magyarországon. A Játékokra 3000 részvevő érkezik hazánkba.

A Maccabi Európa Játékok ugyanakkor több mint sportesemény, Európa legnagyobb zsidó kulturális, közösségi és vallási rendezvénye is egyben.

A Maccabi Európa Játékokat a hetvenes évek vége óta minden negyedik évben rendezik meg, két évvel az izraeli Maccabi Világjátékok után.

A 2019-es Játékok rendezési jogát 2015-ben Basellel versengve nyerte el a magyar főváros. Ebben szerepe volt többek között Budapest gyarapodó és sokszínű zsidó életének és a korábbi Játékokon elért magyar sikereknek is.

1929-ben az első Maccabi Európa Játékokat a régióban, Prágában rendezték meg. Az azóta eltelt 90 évben azonban egyszer sem tért vissza a Játékok Közép-Európába, egészen mostanáig.

A 2019. július 29. és augusztus 7. között megrendezésre kerülő esemény versenyprogramjában 24 sportág szerepel. A Játékokon 63 versenyszámban hirdetnek eredményt. A versenyeken 40 ország 2200 akkreditált sportolója, köztük 690 junior sportoló indul.

Nem csak európai zsidó sportolók vesznek a Játékokon, meghívásos alapon az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, Dél-Afrikából, Ausztráliából és Izraelből is érkeznek majd versenyzők. A sportolók három kategóriában – junior, felnőtt és szenior – mérik össze tudásukat. Az akkreditációk alapján a legidősebb sportoló egy 1933-ban született amerikai bridzs versenyző lesz, míg a legfiatalabb egy 2009-es születésű litván sakkozó.

A legnagyobb delegáció a németeké lesz, tőlük összesen 297-en érkeznek majd. A magyarok minden idők legnagyobb delegációjával képviseltethetik magukat: 214 sportoló (56 junior, 84 felnőtt és 74 szenior) és 20 sportszakember lesz tagja a Magyar Csapatnak. A magyar versenyzők 15 sportágban indulnak. Futsalban négy, kosárlabdában és vízilabdában két-két magyar csapat is indul. A legidősebb magyar résztvevő 81, a legfiatalabb 13 éves lesz.

A Játékok résztvevőinek a szervezők napi háromszori kóser étkezést biztosítanak, ez összesen 78 ezer adag étel elkészítését jelenti. A résztvevők szállását két hotellánc szállodái biztosítják. A versenyzők és a további csapattagok összesen 27 ezer vendégéjszakát töltenek majd Magyarországon.

A Játékok szervezési feladatait a Maccabi VAC, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az MTK Budapest által közösen létrehozott EMG2019 Sport Nonprofit Kft. végzi, a jogtulajdonos Európai Maccabi Szövetséggel együtt. A Szervezőbizottság elnöke Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség vezetője, társelnöke Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke; az EMG2019 Sport Kft. felügyelőbizottságot Heisler András, a Mazsihisz elnöke, a Játékok Védnöki Testületét Deutsch Tamás, az MTK elnöke vezeti. A Játékok előkészítését a legkülönbözőbb szakterületen jártas, 40 szakértő munkatárs irányítja. A Játékok alatt 500 önkéntes segíti majd az esemény sikeres lebonyolítását.

A Játékok fővédnöke Áder János köztársasági elnök, aki a nyitóünnepségen beszédet is mond.

A 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségét július 30-án, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban rendezik, 20:30-as kezdettel. A jegyértékesítés már elkezdődött. Az ünnepség 200 közreműködő segítségével zajlik majd. Az augusztus 6-ai záróünnepség helyszíne a Hajógyári-sziget, ahol a Sziget Fesztivállal közösen szervezzük az eseményt.

További részletek:

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp