Több ezren vesznek részt a jeruzsálemi pride felvonuláson

Nagy rendőri készültség mellett, mindegy 15 ezer felvonuló vesz részt ezekben az órákban a meleg büszkeség napján Jeruzsálemben. 17 embert előállítottak, mert a felvonulás megzavarására készültek, egyiküknél kést is találtak.

Jeruzsálemben a mai napon tartják a meleg büszkeség napját, a felvonuláson az izraeli Ynet tudósítása szerint mintegy 15 ezer ember vesz részt. Az eseményt komoly rendőri készültség mellett rendezik meg, 2600 rendőrt vezényeltek ki a pride biztosítására. A rendőrség a portállal azt közölte, hogy eddig 17 embert állítottak elő, mivel a menet megzavarására készültek, az egyiküknél kést is találtak a rendőrök.

Résztvevők a jeruzsálemi pride felvonuláson

Négy évvel ezelőtt a jeruzsálemi pride-on egy 16 éves lányt késelt halálra egy szélsőséges. Az áldozat, Sira Banki édesapja most is a menettel vonul. Banki elmondta, hogy azért jönnek el minden évben a családdal és barátokkal, hogy Sira emlékének adózva hívják fel a figyelmet a másság elfogadásának fontosságára az izraeli társadalomban.

A meneten a frissen kinevezett igazságügyi miniszter, a melegségét nyíltan felvállaló Amir Ochana is részt vesz. A miniszter megjelenését a tömeg egy része tapssal fogadta, míg mások kifütyülték a többek szerint csak szavazatszerzés céljából kinevezett minisztert.

Átnevezik a jeruzsálemi Cion terét a 2015-ös melegfelvonuláson meggyilkolt lány emlékére – Kibic Magazin

A jeruzsálemi Cion tere új nevet kap annak a tinédzser lánynak a tiszteletére, akit tavaly halálra késelt egy ultraortodox férfi a város melegfelvonulásán. A helyet Tolerancia térnek nevezik majd a 16 éves Shira Banki emlékére, akit tavaly júliusban egy ultraortodox férfi gyilkolt meg.

A meleg büszkeség menetét több helyen kisebb számú ellentüntetők várják. Az egyik szélsőséges szervezet tagjai napokkal a pride előtt „anya+apa=család” feliratú hirdetéseket tettek közzé Jeruzsálem utcáin. A plakátokat azonban a polgármester utasítására eltávolították a hatóságok.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp