Sorsok Háza: Schmidt marad, a Mazsihiszt nem kereste senki?

A kormány továbbra is számít Schmidt Máriára a Sorsok Háza projektben, nyilatkozta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azután, hogy előző nap ezzel ellenkező hírek jelentek meg a sajtóban. A Mazsihisz pedig egyelőre nem látta az koncepciót.

Mint arról beszámoltunk, új koncepció készült a Sorsok Háza kiállításához új vezetés irányításával Schmidt Mária személye nélkül. Erről a Sorsok Háza ügyét koordináló EMIH számolt be egy nemzetközi grémium előtt, és Köves Slomó úgy nyilatkozott, hogy a koncepciót előzetesen már egyeztették többek között a Mazsihisszel.

Úgy tűnik azonban, hogy a kormány másképp vélekedik a helyzetről, és a Mazsihisz sem tud egyeztetésről.

„Hivatalos megkeresés nem történt az EMIH részéről, a Sorsok Házával kapcsolatos legújabb fejleményekről a sajtóból értesültünk”, nyilatkozta lapunknak Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Heisler András

Úgy tudjuk, Köves Slomó a – Mazsihisz-választásokat megelőzően – , informálisan találkozott néhány közgyűlési taggal, de ezek nem hivatalos megbeszélések voltak és a Mazsihisz szerint nem tekinthetők a Sorsok Háza témájában kapcsolatfelvételnek. „A szervezetek közötti jó kapcsolatot semmiképpen sem segítették elő, mivel úgy lehet értelmezni, mintha Köves Slomó beavatkozott volna a Mazsihisz-választásokba”, tette hozzá Heisler András.

A Mazsihisz elnöke elmondta, hogy a szervezet abban érdekelt, hogy a Sorsok Háza világszínvonalú kiállítás legyen. „A kormányt tekintjük partnerünknek a Sorsok Házával kapcsolatos kérdésekben, és ha bármilyen megkeresést kapunk, akkor a kormánynak készséggel válaszolunk a Sorsok Háza ügyében, ahogy ezt mindig is tettük”, jelentette ki.

Schmidt marad?

„A Sorsok Háza múzeum végleges koncepciójáról a kormány fog dönteni, és ennek kialakításában a kabinet továbbra is számít a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványra és az EMIH-re”, mondta Gulyás Gergely szerdán.

Hangsúlyozta: A kormány célja változatlan, hogy a történelmi eseményeket hűen bemutató, ugyanakkor a holokauszttal a magyar nemzetet ért veszteséget és fájdalmat átélhetően ábrázoló kiállítás jöhessen létre – közölte a Miniszterelnökség vezetője.

Gulyás Gergely hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a kormány természetesen minden más magyar és nemzetközi zsidó szervezet véleményét is meghallgatja, ennek részeként kedden a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA: International Holocaust Remembrance Alliance) ülésén a Miniszterelnökség  államtitkárának, Takács Szabolcsnak a jelenlétében mutatták be a koncepció tervezetét.

 

Kapcsolódó anyagunk:

Schmidt Mária már nem vesz részt a Sorsok Háza kiállítás előkészítésében – Kibic Magazin

A kiállítás kidolgozását irányító bizottságot a Yad Vashem múzeum korábbi igazgatója vezeti, aki új koncepció mentén képzeli el az állandó kiállítást, írja a jpost.com. Schmidt Mária sokat vitatott nézetei elfogadhatatlanok voltak számos történész és a zsidó közösség egyes vezetői számára is, mivel egyenlőségjelet tett a náci bűnök és a kommunisták által elkövetett tettek között.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp