Saját zsidó családot talált ki egy német blogger, hogy holokauszt-túlélők leszármazottjának adja ki magát

Egy német történész népszerű blogot vezetett saját családjának holokauszt-történetiről. Díjakat nyert, előadásokat tartott a témában. Aztán egyszer csak kiderült, hogy az egészből semmi sem igaz.

Marie Sophie Hingst német blogger és történész 2013-ban 22 családtagjáról küldött el úgynevezett tanúvallomást a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetnek. Történetükről blogot is vezetett, amely több rangos díjban részesült az évek során. A német Spiegel magazin viszont utánajárt Hingst családjának, és kiderítette, hogy egyáltalán nincsenek zsidó rokonai, a blogjában leírt holokausztról szóló történeteket pedig a szerző találta ki.

Marie Sophie Hingst

A Spiegel riportjából az is kiderült, hogy Hingst fiktív zsidó családja akkortájt született meg, amikor a fiatal német történész Dublinba költözött, hogy ott folytassa tanulmányait. Mivel ott elég magányosnak érezte magát, úgy gondolta, érdekesebb lehet a többiek számára egy olyan személy, aki holokauszt-túlélők leszármazottja, mint egy nem zsidó német. Ezért aztán kitalált magának egy zsidó családot, amely nagy része elpusztult a holokausztban, a meggyilkoltnak mondott fiktív családtagokról pedig a Jad Vasem vonatkozó űrlapjait is kitöltötte.

A német lány, hogy az általa kitalált sztorit minél hitelesebbé tegye blogot kezdett el írni, amelyben megosztotta a fejében megszületett zsidó család történeteit, de előadásokat is tartott a témában a helyi zsidó közösség szervezésében. Blogját nagyjából 240 ezeren olvasták, és annyira sikeres volt, hogy 2017-ben el is nyerte a Golden Bloggers év bloggere díját. Hingst lebukása után a díjat visszavonták, és már már a blog sem elérhető.

Hingst egyébként azzal védekezett a Spiegelben ellene felhozott vádak ellen, hogy ő csupán a művészi szabadsággal élt, amikor a blogját írta, és irodalomnak nevezte az általa kitalált történeteket. A német blogger azt is állította, hogy a Jad Vasemnek elküldött adatlapokon valós személyek találhatók, akik nagymamája családi ágához tartoztak, bár ő maga sosem ellenőrizte a történetük valódiságát.

A Jad Vasem viszont jelezte, hogy egy szakértő segítségével kivizsgálja a Hingst által beküldött 22 személy azonosságát. Bár hozzátették, sok esetben sajnos csak az emlékhelyek szolgáltatják az egyetlen bizonyítékot a holokauszt áldozatainak létezésére. A beadott tanúvallomásokban található életrajzi információkat rendszerint megpróbálják ellenőrizni, de általában abból indulnak ki, hogy a beadók őszintén töltik az űrlapokat. A Jad Vasem szóvivője elismerte, hogy a folyamat nem teljesen hibamentes.

(Deutsche Welle)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp