Kiállítással emlékeznek meg a golyóstoll feltalálójáról

A golyóstollat feltaláló Bíró László József születésének 120. évfordulója alkalmából nyílik a felfedezőt bemutató emlékkiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban pénteken.

A tárlattal egy olyan ember életét szeretnék bemutatni, akiről méltatlanul keveset tudnak, Dél-Amerikát leszámítva – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. A kiállításon a golyóstollak mellett Bíró László személyes tárgyai, iratai is megtekinthetők lesznek.

Bíró László József

Bíró László rendkívül sokat tett az emberiségért találmányain keresztül, amelyek közül a legismertebb a golyóstoll. Ezt a világ nagyobb részén Biro-pen, Biron, Birome néven ismerik, és a világ legnépszerűbb íróeszközének számít.

Bíró első találmányai a húszas évek végén és a harmincas években születettek. Az egyik kezdeti, érdekes találmánya volt a házi „gőzmosógép”, amelyet a tűzhelyhez lehetett csatlakoztatni, ez biztosította az energiáját. Kevesen tudják továbbá, hogy a ma már széles körben elterjedt automata sebességváltó feltalálója is Bíró László volt. 1936-ban feltalálta továbbá az elektromágneses továbbító berendezést, amelyet a nagysebességű japán szupervasútnál vezettek be 50 évvel később.

A polihisztor 1938 végén, az első zsidótörvények megalkotását követően felesége, Elza, az akkor négyéves kislányuk, Marianna és saját maga védelmében emigrálni kényszerült. Először Párizsba ment, hogy egy golyóstollgyártó vállalatot hozzon létre. Amikor a háború Franciaországot is elérte, a kísérletezés és gyártás lehetőségét Argentínában látta, különösen az után, hogy véletlenül megismerkedett Agustín P. Justóval, Argentína köztársasági elnökével egy jugoszláviai út során. Ezzel az ajánlással könnyen megszerezte az argentínai kiutazás engedélyeit, ahol mindenben segítették.

https://akibic.hu/2015/11/24/a-golyostoll-a-dezodor-a-linearis-motor-meg-a-tobbiek/

1943-ban, hatéves kísérletezést követően végül jól működő tollat alkotott, amelyet szabadalmaztatott, a Bíró Pens of Argentina cég a terméket először Eterpen, majd Stratopen, végül Birome néven dobta piacra. Argentínában a golyóstoll sikere után egy golyós parfümmel próbálkozott, 1942-ben pedig a „nikotinölő Bíró-szipka” került a piacra.

Bíró Lászlót Argentínában befogadták, szerették és tisztelték, emlékét a mai napig őrzik, sőt az argentin feltalálók napját minden évben szeptember 29-én, az ő születésnapján rendezik meg. Bíró László arcképével indult el továbbá az a bélyegsorozat is, amely Argentína nagy feltalálóinak állít emléket.

A budapesti tárlat június 29-ig lesz látogatható, a könyvtár nyitvatartási idejében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp