Halála után 3D-s hologramban él tovább a magyar holokauszt-túlélő története

A nemrég elhunyt Stanley Bernath egyke volt azon 19 holokauszt-túlélőnek, akik emlékeit 3D-s hologramtechnológiával rögzítette a Steven Spielberg által létrehozott Soá Alapítvány. Így története továbbra is fennmarad az utókor számára.

Az Egyesült Államokban élő Stanley Bernath több mint negyven éven keresztül mesélt történeteket diákoknak abból az időből, amikor tinédzser korában több náci koncentrációs tábort is kénytelen volt megjárni. Bernath idén márciusban hunyt el 92 éves korában, emlékei a holokausztról azonban nem mennek feledésbe.

Stanley Bernath középiskolás diákok társaságában

Stanley Bernath még Bernáth Zoltán néven született 1926-ban az erdélyi Nagykárolyban. A háború idején először az nagyváradi gettóba került, majd több koncentrációs tábort is megjárt, köztük Auschwitzba és Mauthausenba is elvitték. Ásott alagutakat a nácik számára, amelyet aztán lőszerraktárnak használtak, és látta a halottak hamvait az ég felé szállni.

Az emlékeiről azonban nem igazán beszélt a saját családjának, a lánya például csak annyit tudott róla, hogy Romániából származik, és túlélő. Mígnem Bernath unokahúga osztályában fel nem tette a kérdést a tanárnője, hogy ismernek-e esetleg holokauszt-túlélőket. Amikor az unokahúg jelenteketett, a tanárnő megkérte, hogy hívja meg az osztályba a nagybácsiját, hogy meséljen nekik az emlékeiről.

Így történt, hogy több mint negyven évvel ezelőtt Stanley Bernath elkezdett iskoláról iskolára járni, mesélt közösségi házakban, főiskolásoknak, mindenhová elment, ahová csak hívták. A diákok pedig rajongtak érte, közös fotókat készítettek vele, autogramot kértek tőle, hiszen Bernath maga volt az élő történelem.

2017-ben aztán a Maltz Zsidó Örökség Múzeuma a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványával közösen egy új emlékezet-projektbe kezdett bele. Holokauszt-túlélők vallomásait rögzítették egy különleges 3D-s hologramtechnológiával. A projekt célja az volt, hogy a túlélők a lehető legélethűbben mesélhessék el történeteiket már azután is, hogy már nem lesznek az élők sorában.

A projekthez 19 túlélőt választottak ki, köztük Bernathot is, akit egy speciális gömb alakú stúdióba ültettek, amelyet hatezer lámpával világítottak meg, és 110 kamera vette fel a középen helyet foglaló Bernath vallomását. Az így kapott kis részekből egy mesterséges intelligencia segítségével rakták össze a technikusok a végső három dimenziós képet. Az elkészült hologram pedig nem csak egy szöveget mond fel, hanem beszélgetni is lehet vele a holokausztról.

Stanley Bernath ugyan most már nem mesélheti személyesen a történeteit, a diákok pedig nem foghatnak vele kezet és nem kérhetnek tőle autogramot. Az emlékei azonban megmaradnak az utókornak, mert ahogy ő is mondta egy vele készült interjúban: „A múltat sosem szabad elfelejteni!”.

(Ideastream)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp