Schmidt Mária már nem vesz részt a Sorsok Háza kiállítás előkészítésében

A kiállítás kidolgozását irányító bizottságot a Yad Vashem múzeum korábbi igazgatója vezeti, aki új koncepció mentén képzeli el az állandó kiállítást, írja a jpost.com.

Schmidt Mária sokat vitatott nézetei elfogadhatatlanok voltak számos történész és a zsidó közösség egyes vezetői számára is, mivel egyenlőségjelet tett a náci bűnök és a kommunisták által elkövetett tettek között. Köves Slomó a Jerusalem Postnak erősítette meg, hogy Schmidt nem vezeti a továbbiakban a kuratóriumot.

Köves elmondta, hogy a kiállítás koncepciója is megváltozott. A bizottságot Yitzchak Mais, a Yad Vashem korábbi igazgatója vezeti. Valamint a következő holokauszt kutatók kapnak még helyt benne: Esther Farbstein; David Marwell, aki a New York-i Zsidó Örökség Múzeum korábbi igazgatója is egyben. Ezen kívül Bodnár Dániel, a Milton Friedman Egyetem elnöke is benne van a bizottságban.

Köves szerint az alapoktól kezdték újra az építkezést. Mais elmondta, hogy a magyar kormány is rábólintott a tervekre. „Az egyik legfőbb probléma az volt, hogy az eredeti koncepció nem beszélt volna a magyarok felelősségéről, és csak náci megszállásnak tudta be a magyar holokausztot. Mindenkit biztosíthatok arról, hogy a mostani tervekben ez nem így lesz.”

Mais hozzátette, hogy a kiállítás beszél majd arról, hogy a magyar hatóságok jól előkészítették a terepet a náciknak, a deportálások nélkülük nem lettek volna könnyen végrehajthatók, miközben az igaz, hogy Magyarország egyedülállóan biztonságos hely volt Európában a zsidók számára addig, amíg nem jöttek be az országba a nácik.

Mais emellett azonban kiemelte, hogy nem feledkeznek meg arról a 825 igaz magyarról sem a kiállítás megalkotásakor, akik kockáztatták az életüket azzal, hogy segítettek a bajbajutott honfitársaikon. Ezen kívül bemutatják majd a zsidó ellenállás különböző útjait, módjait, amelyek más és más szinten nyilvánultak meg a holokauszt során.

A történész azt ígérte, hogy a fő koncepciót hamarosan vitára bocsátják akadémikusok körében, mielőtt azt véglegesítenék.

Köves elmondta, hogy szerinte, aki megtekinti a koncepciót, látni fogja, hogy jó úton haladnak. Hangsúlyozta, hogy a múzeum nem Chabad projekt, több más magyar zsidó szervezettel is egyeztettek, többek között a Mazsihisszel is, amely eddig Schmidt személye miatt utasította el az együttműködést.

Kapcsolódó cikkünk:

A magyarok bűnrészességével is foglalkozni fog a Sorsok Háza az EMIH szerint – Kibic Magazin

Új információk láttak napvilágot a Sorsok Háza készülő koncepciójával kapcsolatban a Jewish Telegraphic Agency szerint, és a múzeum foglalkozni fog az ország akkori nácibarát magyar vezetésének bűnrészességével is. Az EMIH delegációja hétfőn számolt be először a Sorsok Háza koncepciójáról és a tartalom bizonyos elemeiről az IHRA-nak, vagyis a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetségnek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp