A magyarok bűnrészességével is foglalkozni fog a Sorsok Háza az EMIH szerint

Új információk láttak napvilágot a Sorsok Háza készülő koncepciójával kapcsolatban a Jewish Telegraphic Agency szerint, és a múzeum foglalkozni fog az ország akkori nácibarát magyar vezetésének bűnrészességével is.

Az EMIH delegációja hétfőn számolt be először a Sorsok Háza koncepciójáról és a tartalom bizonyos elemeiről az IHRA-nak, vagyis a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetségnek.

A prezentáció másolatát eljuttatták a JTA ügynökségnek is, és ez alapján a múzeum foglalkozni fog a háború alatti magyar kollaborációval is. Ez azért jelentős változás, mert sokáig ennek hiánya volt az a vitás pont, ami miatt a múzeum évekig nem tudott megnyílni.

A múzeum a kommunista fenyegetéstől való félelemként mutatja be majd a fasiszta mozgalom magyar és európai népszerűségének okát.

A Sorsok Háza 80.000 m2-es területe egy munkatábort imitál majd, és „igyekszik elkerült az olyan nehéz kérdések trivializálását és átpolitizálását, mint az erkölcs és felelősség kérdése a bűnrészesség és az ellenszegülés vonatkozásában”, olvasható az EMIH prezentációjában.

Az EMIH múlt év szeptemberében vette át a Sorsok Háza menedzselését a kormánytól, miután számos zsidó szervezet és a Yad Vashem is bojkottálta a múzeumot még megnyitása előtt arra hivatkozva, hogy a koncepció tagadni akarja a magyarok bűnrészességét a holokausztban.

A Sorsok Háza megnyitásának időpontja még nem ismert, a JTA szerint minimum 6 hónapot, de akár 2 év is várni kell még.

Kapcsolódó cikkünk:

Köves: nincs szó a Sorsok Háza projekt leállításáról – Kibic Magazin

Köves Slomó szerint azonban semmilyen elbizonytalanodásról nincs szó. Az EMIH vezető rabbija optimista, mivel az elmúlt hónapokban sikerült egy új kiállítási koncepció első fázisát kidolgozni magyar és külföldi szakértők bevonásával. Meglepő kijelentéseket tett a Sorsok Házával kapcsolatba Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp