Meghalt a sobibóri haláltábor egyik utolsó felkelője

96 éves korában Izraelben meghalt Szemion Rozenfeld, a sobibóri megsemmisítő táborban kitört felkelés egyik utolsó túlélője.

Szemion Rozenfeld 1922-ben született a Szovjetunióban, a mai Ukrajna területén. 18 éves korában csatlakozott a Vörös Hadsereghez, a nácik ellen harcolt, amikor megsérült és hadifogságba esett. Először több társával együtt Minszkbe vitték egy hadifogolytáborba, onnét 1943-ban átszállították a megszállt Lengyelországban működtetett sobibóri megsemmisítő táborba.

Szemion Rozenfeld feleségével Izraelben

A gázkamráktól úgy menekült meg, hogy asztalosnak hazudta magát. Amikor megkérdezte az egyik őrt, hogy mi történt azokkal, akikkel együtt a minszki táborból érkezett, az őr a krematóriumból felszálló füstre mutatott, és azt mondta neki: „ott vannak a társaid”.

Rozenfeld a hazugságnak köszönhetően életben maradt, és abba a műhelybe került, ahol végül is megszervezték a lázadást. Az asztalosműhelyben használt késekkel és baltákkal 1943. október 14-én rátámadtak a tábort őrző SS-katonákra, többel sikerült végezniük, majd nekiálltak szétvágni a drótkerítést. A szökést nehezítette, hogy az őrök tüzet nyitottak a menekülő rabokra, többen pedig a tábor körüli aknákon lelték halálukat.

A 600 rabból nagyjából 300-nak sikerült megszöknie, többeket azonban a helyi lakosok meggyilkoltak vagy feladtak a náciknak. Végül a felkelők közül csak 50-en élték túl a holokausztot, köztük Rozenfeld, aki a szökést követően visszajutott a Vörös Hadsereghez, és folytatta a harcot a németek ellen.

A háború után Ukrajnában telepedett le, ahol családot alapított. 1990-ben vándorolt ki Izraelbe, ott élt élete hátralevő éveiben gyermekei, unokái és dédunokái társaságában.

A sobibóri haláltáborban 1942 áprilisa és 1943 októbere között 250 ezer zsidót gyilkoltak meg, többségüket Lengyelországból, Hollandiából és Szlovákiából deportálták. A felkelést követően a nácik bezárták a tábort, amelyet aztán teljes egészében megsemmisítettek, megpróbálva eltüntetni annak nyomait. Az utóbbi évek régészeti ásatásain több tízezer személyes tárgy került elő, amelyek egykoron az ott meggyilkolt zsidókhoz tartoztak.

(Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp