Meghalt a sobibóri haláltábor egyik utolsó felkelője

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

96 éves korában Izraelben meghalt Szemion Rozenfeld, a sobibóri megsemmisítő táborban kitört felkelés egyik utolsó túlélője.

Szemion Rozenfeld 1922-ben született a Szovjetunióban, a mai Ukrajna területén. 18 éves korában csatlakozott a Vörös Hadsereghez, a nácik ellen harcolt, amikor megsérült és hadifogságba esett. Először több társával együtt Minszkbe vitték egy hadifogolytáborba, onnét 1943-ban átszállították a megszállt Lengyelországban működtetett sobibóri megsemmisítő táborba.

Szemion Rozenfeld feleségével Izraelben

A gázkamráktól úgy menekült meg, hogy asztalosnak hazudta magát. Amikor megkérdezte az egyik őrt, hogy mi történt azokkal, akikkel együtt a minszki táborból érkezett, az őr a krematóriumból felszálló füstre mutatott, és azt mondta neki: „ott vannak a társaid”.

Rozenfeld a hazugságnak köszönhetően életben maradt, és abba a műhelybe került, ahol végül is megszervezték a lázadást. Az asztalosműhelyben használt késekkel és baltákkal 1943. október 14-én rátámadtak a tábort őrző SS-katonákra, többel sikerült végezniük, majd nekiálltak szétvágni a drótkerítést. A szökést nehezítette, hogy az őrök tüzet nyitottak a menekülő rabokra, többen pedig a tábor körüli aknákon lelték halálukat.

A 600 rabból nagyjából 300-nak sikerült megszöknie, többeket azonban a helyi lakosok meggyilkoltak vagy feladtak a náciknak. Végül a felkelők közül csak 50-en élték túl a holokausztot, köztük Rozenfeld, aki a szökést követően visszajutott a Vörös Hadsereghez, és folytatta a harcot a németek ellen.

A háború után Ukrajnában telepedett le, ahol családot alapított. 1990-ben vándorolt ki Izraelbe, ott élt élete hátralevő éveiben gyermekei, unokái és dédunokái társaságában.

A sobibóri haláltáborban 1942 áprilisa és 1943 októbere között 250 ezer zsidót gyilkoltak meg, többségüket Lengyelországból, Hollandiából és Szlovákiából deportálták. A felkelést követően a nácik bezárták a tábort, amelyet aztán teljes egészében megsemmisítettek, megpróbálva eltüntetni annak nyomait. Az utóbbi évek régészeti ásatásain több tízezer személyes tárgy került elő, amelyek egykoron az ott meggyilkolt zsidókhoz tartoztak.

(Haaretz)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp