Izraeli zászlót és menórás zoknit visz magával a világűrbe a következő zsidó űrhajós

Az amerikai-svéd Jessica Meir szeptemberben indulhat a Nemzetközi Űrállomásra. Ezzel Meir lesz a negyedik zsidó nő, aki eljut a világűrbe.

A 41 éves Jessica Meir 2013-ban került be a NASA űrhajós programjába, és nagyjából egy hónappal ezelőtt kapta a hírt, hogy egy nemzetközi csapat tagjaként részt vehet egy szeptemberben induló küldetésben. Meir lesz az első Izraelhez kötődő űrhajós azóta, hogy 2003-ban felrobbant a Columbia űrrepülőgép az izraeli Ilan Ramonnal a fedélzetén.

Jessica Meir

Meir ugyan az Egyesült Államokban született, iraki zsidó származású édesapja azonban még gyerekkorában kivándorolt Izraelbe, ahol később részt vett a függetlenségi háborúban. Ezután viszont elhagyta az országot, és Svédországba ment, hogy orvosnak tanuljon. Ott megismerkedett Meir édesanyjával, majd végül az USA-ban telepedtek le.

Az űrhajós elmondta, hogy édesanyja ugyan keresztény, de ennek ellenére testvéreivel együtt zsidónak tartják magukat. Bár nem vallásos, időnként azonban zsinagógába is ellátogat. Meir számára igen fontos a zsidóság, ezt jelképezi azon döntése is, hogy a három személyes tárgya közé, amit magával vihet a világűrbe, egy izraeli zászló és egy menórával díszített zokni is bekerült.

A tervek szerint Meir szeptember 25-én fog elstartolni a Nemzetközi Űrállomás felé egy orosz Szojuz űrhajóval a Kazahsztánban található bajkonuri űrrepülőtérről. A csapatban orosz űrhajósok mellett egy Egyesült Arab Emírségekből érkező asztronauta is lesz.

Amennyiben minden rendben fog menni, akkor Jessica Meir lesz a 15. zsidó és a negyedik zsidó női űrhajós, aki eljuthat világűrbe. Az első zsidó női űrhajós az amerikai Judith Resnik volt 1984-ben, aki két évvel később életét vesztette a Challenger űrrepülőgép tragédiájában. Rajta kívül eddig Ellen S. Baker, illetve Marsha Ivins juthatott el oda, ahová csak nagyon keveseknek van lehetősége.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp