Izraeli zászlót és menórás zoknit visz magával a világűrbe a következő zsidó űrhajós

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az amerikai-svéd Jessica Meir szeptemberben indulhat a Nemzetközi Űrállomásra. Ezzel Meir lesz a negyedik zsidó nő, aki eljut a világűrbe.

A 41 éves Jessica Meir 2013-ban került be a NASA űrhajós programjába, és nagyjából egy hónappal ezelőtt kapta a hírt, hogy egy nemzetközi csapat tagjaként részt vehet egy szeptemberben induló küldetésben. Meir lesz az első Izraelhez kötődő űrhajós azóta, hogy 2003-ban felrobbant a Columbia űrrepülőgép az izraeli Ilan Ramonnal a fedélzetén.

Jessica Meir

Meir ugyan az Egyesült Államokban született, iraki zsidó származású édesapja azonban még gyerekkorában kivándorolt Izraelbe, ahol később részt vett a függetlenségi háborúban. Ezután viszont elhagyta az országot, és Svédországba ment, hogy orvosnak tanuljon. Ott megismerkedett Meir édesanyjával, majd végül az USA-ban telepedtek le.

Az űrhajós elmondta, hogy édesanyja ugyan keresztény, de ennek ellenére testvéreivel együtt zsidónak tartják magukat. Bár nem vallásos, időnként azonban zsinagógába is ellátogat. Meir számára igen fontos a zsidóság, ezt jelképezi azon döntése is, hogy a három személyes tárgya közé, amit magával vihet a világűrbe, egy izraeli zászló és egy menórával díszített zokni is bekerült.

A tervek szerint Meir szeptember 25-én fog elstartolni a Nemzetközi Űrállomás felé egy orosz Szojuz űrhajóval a Kazahsztánban található bajkonuri űrrepülőtérről. A csapatban orosz űrhajósok mellett egy Egyesült Arab Emírségekből érkező asztronauta is lesz.

Amennyiben minden rendben fog menni, akkor Jessica Meir lesz a 15. zsidó és a negyedik zsidó női űrhajós, aki eljuthat világűrbe. Az első zsidó női űrhajós az amerikai Judith Resnik volt 1984-ben, aki két évvel később életét vesztette a Challenger űrrepülőgép tragédiájában. Rajta kívül eddig Ellen S. Baker, illetve Marsha Ivins juthatott el oda, ahová csak nagyon keveseknek van lehetősége.

(Ynet)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp