Milyen lehet egy széder este vámpírokkal?

A Vampire Weekend amerikai pop együttes legújabb klipjében egy széder estére gyűlnek össze a videó szereplői. A zenekar új lemezének egyik dalában pedig Izrael megalapítására tesznek utalást.

Nemrég jelent meg hosszú várakozást követően a New York-i Vampire Weekend legújabb albuma Father of the Bride címmel. A lemezen hallható This Life című dalhoz videoklip is készült, amelyben a videó szereplői egy széder estére gyűlnek össze, miközben Ezra Koenig, az együttes zsidó vezetője zenével szórakoztatja őket.

A Vampire Weekend már a 2000-es évek elején az egyik legígéretesebb alternatív pop zenekarnak számított, és már korábban is foglalkoztak zsidósággal kapcsolatos témákkal. Az előző lemezükön például az egyik dalukban egy ortodox zsidó lányról énekelnek, aki szerelmes lesz egy arab falafelárusba. Az új albumon a Jerusalem, New York, Berlin című dalban pedig utalást tesznek az Izrael megalapítását segítő Balfour-nyilatkozatra.

A Father of the Bride több dalában Danielle Haim is közreműködik, sőt az izraeli édesapától született Haim-lányok már többször közösen is felléptek a Vampire Weekend tagjaival. Jimmy Fallon műsorában éppen a már fentebb említett This Life-hoz vokáloztak éppen egyet.

Koenig egyébként egy interjúban a zsidó identitásról és az antiszemitizmusról is beszélt. Szerinte az utóbbi időben zsidók és nem zsidók egyaránt cinikus módon használják az antiszemitizmus vádját Angliában és az Egyesült Államokban. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne létezne antiszemitizmus, csak éppen nagyon terhelő kezd lenni, hogy amikor zsidóságról beszélnek, akkor szinte mindig ez a téma jön elő.

A három zsidó lány, aki meghódította a világot – Kibic Magazin

Számtalan elismerés, fesztiválok nagyszínpada, valamint magazinok címlapja, röviden így lehetne legjobban jellemezni a HAIM világát. Este, Alana és Danielle ugyan még csak a húszas éveikben járnak, de már mindenhol nyomot hagy, ha megjelennek a színpadon, a rádióban vagy éppen a tévé képernyőjén.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp