Keleti Ágnesről szóló kisfilmet is díjaztak a Centropa éves eseményén

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Centropa Alapítvány éves díjkiosztóján egy vidéki zsidó család történetét és Keleti Ágnes kicsattanó életörömét bemutató videó is elismerést kapott.

A múlt héten a Bálint Házban tartotta meg a Centropa Alapítvány éves díjkiosztó ünnepségét, amelyen a szervezet programjain résztvevő diákok és tanárok vehettek át elismerést. Az eseménnyel lezárt időszakban a Centropa projektjein összesen 250 diák és 50 tanár vett részt.

A Centropa Alapítvány éves díjkiosztó ünnepségének résztvevői

Az egyik ilyen projekt az idén hatodik alkalommal megrendezett A zsidóság története nálunk elnevezésű videókészítési verseny volt, amelyre összesen 26 pályamű érkezett. A visegrádi országok közép- ás általános iskolásainak meghirdetett versenyre 18 videót neveztek Lengyelországból, egyet Szlovákiából, hatot pedig magyar diákok küldtek be a pályázatra.

A kiírás szerint a versenyre maximum öt perces videókkal lehetett pályázni négy különböző témakörben: helytörténet, személyes sorsok, zsinagóga, illetve szokás, hagyomány, kultúra. Az egyetlen komolyabb megkötés az volt, hogy videóinterjúk csak egy percnyi időtartamban jelenhetnek meg a filmben.

A beküldött magyar pályaművek közül két videó készítői is díjat vehettek át az eseményen. A Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma diákjai (Kővári Sára, Vékony Richárd, Borsos Péter) által készített kisfilm 3. helyezést ért el a középiskolások kategóriájában. A Kremzir család című alkotás egy, a Somogy megyei Barcson letelepedő zsidó család történetét meséli el az 1840-es évek végétől egészen az 1944-es deportálásokig.

Különdíjban részesült Rátkai Bence, a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulója, aki az idén nyáron Budapesten megrendezésre kerülő Maccabi Európa Játékok kapcsán Keleti Ágnesről készített kisfilmet. Az emberségemet tartottam, nem a zsidóságot című videóban maga az ötszörös olimpiai bajnok tornász is szerepel, akitől megtudhatjuk például, hogy mennyire fontos a hasizmon a sikerhez.

A Centopa Közös Nevező programjában 10 hátrányos helyzetű (vidéki roma vagy egyéb hátránnyal küzdő) iskolák tanulói készítettek közös projekteket 10 fővárosi, jobb helyzetben lévő iskolák diákjaival. A Lauder Javne Iskola tanulói például az ózdi Sajóvárkonyi Általános Iskola diákjaival, míg a Scheiber Sándor Gimnázium iskolásai a pécsi Gandhi Gimnázium tanulóival dolgoztak együtt közösen.

A Közös Nevező oktatási projekt célja, hogy a roma és nem-roma, zsidó és nem-zsidó, vidéki és városi, valamint hátrányos helyzetű és elit oktatási intézmények pedagógusai számára lehetőséget teremtsen olyan oktatási projektek megvalósítására, melyek közelebb hozzák egymáshoz a legfiatalabb generáció képviselőit.

Czingel Szilvia, a Centropa Alapítvány munkatársa a Kibicnek elmondta, hogy a szervezet mindkét programját a következő tanévben is folytatni szeretné. Valamint két akkreditált tanárképzést is szervezni fognak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp