Keleti Ágnesről szóló kisfilmet is díjaztak a Centropa éves eseményén

A Centropa Alapítvány éves díjkiosztóján egy vidéki zsidó család történetét és Keleti Ágnes kicsattanó életörömét bemutató videó is elismerést kapott.

A múlt héten a Bálint Házban tartotta meg a Centropa Alapítvány éves díjkiosztó ünnepségét, amelyen a szervezet programjain résztvevő diákok és tanárok vehettek át elismerést. Az eseménnyel lezárt időszakban a Centropa projektjein összesen 250 diák és 50 tanár vett részt.

A Centropa Alapítvány éves díjkiosztó ünnepségének résztvevői

Az egyik ilyen projekt az idén hatodik alkalommal megrendezett A zsidóság története nálunk elnevezésű videókészítési verseny volt, amelyre összesen 26 pályamű érkezett. A visegrádi országok közép- ás általános iskolásainak meghirdetett versenyre 18 videót neveztek Lengyelországból, egyet Szlovákiából, hatot pedig magyar diákok küldtek be a pályázatra.

A kiírás szerint a versenyre maximum öt perces videókkal lehetett pályázni négy különböző témakörben: helytörténet, személyes sorsok, zsinagóga, illetve szokás, hagyomány, kultúra. Az egyetlen komolyabb megkötés az volt, hogy videóinterjúk csak egy percnyi időtartamban jelenhetnek meg a filmben.

A beküldött magyar pályaművek közül két videó készítői is díjat vehettek át az eseményen. A Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma diákjai (Kővári Sára, Vékony Richárd, Borsos Péter) által készített kisfilm 3. helyezést ért el a középiskolások kategóriájában. A Kremzir család című alkotás egy, a Somogy megyei Barcson letelepedő zsidó család történetét meséli el az 1840-es évek végétől egészen az 1944-es deportálásokig.

Különdíjban részesült Rátkai Bence, a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulója, aki az idén nyáron Budapesten megrendezésre kerülő Maccabi Európa Játékok kapcsán Keleti Ágnesről készített kisfilmet. Az emberségemet tartottam, nem a zsidóságot című videóban maga az ötszörös olimpiai bajnok tornász is szerepel, akitől megtudhatjuk például, hogy mennyire fontos a hasizmon a sikerhez.

A Centopa Közös Nevező programjában 10 hátrányos helyzetű (vidéki roma vagy egyéb hátránnyal küzdő) iskolák tanulói készítettek közös projekteket 10 fővárosi, jobb helyzetben lévő iskolák diákjaival. A Lauder Javne Iskola tanulói például az ózdi Sajóvárkonyi Általános Iskola diákjaival, míg a Scheiber Sándor Gimnázium iskolásai a pécsi Gandhi Gimnázium tanulóival dolgoztak együtt közösen.

A Közös Nevező oktatási projekt célja, hogy a roma és nem-roma, zsidó és nem-zsidó, vidéki és városi, valamint hátrányos helyzetű és elit oktatási intézmények pedagógusai számára lehetőséget teremtsen olyan oktatási projektek megvalósítására, melyek közelebb hozzák egymáshoz a legfiatalabb generáció képviselőit.

Czingel Szilvia, a Centropa Alapítvány munkatársa a Kibicnek elmondta, hogy a szervezet mindkét programját a következő tanévben is folytatni szeretné. Valamint két akkreditált tanárképzést is szervezni fognak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp