Nyáry Krisztián könyvet írt a 150 éves Pickről és más ipartörténeti hősökről

150 éves Magyarország egyik legrégebbi, folyamatosan működő cége, a zsidók által alapított Pick, és 10 éves a Bonafarm Csoport, amelynek a Pick is része. Ennek alkalmából kapott Nyáry Krisztián felkérést könyv megírására. A könyv egyben betekintést enged a magyar élelmiszeripar és mezőgazdaság páratlanul izgalmas történetébe.

“Másfél évvel ezelőtt kaptam egy felkérést, hogy írjam meg a Bonafarmba tömörült tucatnyi élelmiszeripari és mezőgazdasági cég történetét”, írja Facebook bejegyzésében Nyáry Krisztián. A nemzeti múlt hadvezérekkel, politikusokkal és művészekkel egyenrangú formálóinak tartja a gazdaság- és ipartörténet hőseit, ezért azonnal igent mondott a felkérésre, és szerzőtársával, Hevesi Judit szerkesztővel.

Olyan dolgokat láttunk az elmúlt másfél évben, amiben bölcsészeknek ritkán van részük. Ültünk űrtechnológiával irányított önjáró kombájnban, álltunk sűrű bükkfafüstben a szegedi szalámiérlelőben, kilométerszámra róttuk a villányi pincelabirintust, láttunk medencényi tejet, és nagyjából sikerrel tértünk ki a mohácsi vágóhíd kötélpályáján himbálózó, még gőzölgő félsertések elől. De elsősorban elhivatott, szakmájukat szerető emberekkel találkoztunk, akiknek a lelkesedése nem egyszer ránk is átragadt.

Az általuk megismert vállalkozások egy része egykor főnemesi családok uradalmaként vagy családi manufaktúraként született, túlélte az államosítást követő évtizedeket, és a piacgazdaságban is sikeresen működik tovább. A könyv elsősorban az egykori alapítóknak állít emléket, de egyben betekintést enged a magyar élelmiszeripar és mezőgazdaság páratlanul izgalmas történetébe.

“Elmeséljük benne, miért alapított a zsidó származású Pick Márk sertéshúsra alapozott szalámi-manifaktúrát, és hogyan ment a halála után majdnem csődbe a cég egy családi viszály miatt. Elmondjuk, miként tette végül az örökséget világhírű nagyüzemmé az alapító fia, Pick Jenő, és miért kellett aztán a kommunizmus idején portásként tengődnie. Kiderül, hogyan szeretett egymásba Mária Lujza francia császárné unokája és Batthyány Lajos rokona, és mi köze ennek a bólyi uradalom születéséhez. Elmeséljük, hogyan tette Magyarország legmodernebb mezőgazdasági vállalkozásává az uradalmat Montenuovo Nándor herceg, és azt is, miért kellett meghalnia pár Napóleon-korabeli muzeális puska miatt”, írja Nyáry a bejegyzésében.

Kapcsolódó cikkünk:

Botlatókövet kapott a Pick-szalámigyár egykori irányítója – Kibic Magazin

Pick Móric, a Pick-szalámigyár egykori irányítója emlékére helyeztek botlatókövet Szegeden Pick utolsó ismert lakhelye előtt. A híres szalámigyár irányítóját a bergen-belseni koncentrációs táborban gyilkolták meg. Pick Móricra, a Pick-szalámigyár egykori irányítójára emlékeztek csütörtökön Szegeden, írja a delmagyar.hu. A Gutenberg utca 18. szám előtt botlatókövet helyeztek el tiszteletére.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp