Meghalt Robert Bernstein, a Human Rights Watch zsidó származású alapítója

Kilencvenhat éves korában meghalt Robert Bernstein, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet alapítója. Bernstein később a HRW ellen fordult, és azzal vádolta meg, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesíti Izraelt.

Bernstein egyik fia elmondta, hogy apját egy New York-i kórházban érte a halál május 27-én. Bernstein a hidegháború alatt, 1966 és 1990 között a Random House könyvkiadót vezette.

Robert L. Bernstein

A szólásszabadság védelmezőjeként kiemelt figyelmet fordított azokra az írókra, akiknek könyvei nem jelenhettek meg saját hazájukban. Így a Random House többek között olyan szerzők műveit publikálta, mint Andrej Szaharov orosz fizikus és másként gondolkodó vagy Václav Havel néhai cseh elnök.

Bernstein 1978-ban hozta létre a HRW-t, és 1998-ban távozott a szervezet éléről. A HRW akkorra már hetven országban tevékenykedett.

A zsidó származású jogvédő 2009-ben a HRW ellen fordult, és azzal vádolta meg, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesíti Izraelt, és sokkal gyakrabban ítéli el a zsidó állam által elkövetett jogsértéseket, mint a tekintélyelvű közel-keleti rezsimek visszaéléseit.

Bernstein 2011-ben Advancing Human Rights néven újabb szervezetet hozott létre. A jogvédő nevét több egyetem emberi jogi kutatói ösztöndíja viseli.

„Robert Bernstein az elvek embere volt” – írta róla a Twitter közösségi oldalon Seth Mandel, a Washington Examiner című politikai hetilap főszerkesztője.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp