Kivágható kipával vállal szolidaritást a zsidókkal egy német lap

Németország legolvasottabb bulvárlapja, a Bild egy kivágható kipát jelentetett meg legutolsó számában. Ezzel vállalnak szolidaritást a zsidókkal, akiknek az antiszemitizmus elleni kormánybiztos nem javasolta a kipa viselését az országban.

A német antiszemitizmus elleni kormánybiztos, Felix Klein egy hétvégi lapinterjúban azt javasolta a Németországban élő zsidóknak, hogy biztonságuk érdekében nyilvánosan ne viseljenek kipát. Klein kijelentésével kapcsolatosan Reuven Rivlin izraeli államelnök megdöbbenését fejezte ki, szerinte ugyanis nem lehet megadással válaszolni az antiszemitizmusra.

Izraeli államfő: Nem válaszolhatunk megadással az antiszemitizmusra – Kibic Magazin

Reuven Rivlin izraeli államelnök vasárnap megdöbbenését fejezte ki, hogy Németországban már hivatalosan sem javasolják a zsidóknak a kipa nyilvános viselését – írja az MTI. Tudomásul vesszük és értékeljük a német kormány morális pozícióját és az ott élő zsidó közösség melletti elköteleződését, de a velük kapcsolatos félelmek, és az antiszemitizmussal szembeni kapituláció ismét azt támasztja alá, hogy a zsidók nincsenek biztonságban Németországban.

Klein kijelentésére a Bild nevű német bulvárlap is reagált, és Mutass szolidaritást zsidó szomszédaiddal! címmel egy kivágható kipát tett közzé legutolsó számában. A lap egyik szerzője szerint ugyanis, „ha csak egy valaki nem érezheti biztonságban magát miközben kipát visel, akkor arra csak az lehet a válasz, hogy mindannyian kipát fogunk viselni”.

A kék-fehér, Dávid-csillaggal díszített fejfedő kivágásához és összeillesztéséhez külön instrukciókat is közölt a lap. Az online felületén pedig még egy rövid videót is megjelentetett, amelyben az összeállításon kívül a kipa viselésének megfelelő módját is bemutatják.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp